avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract V/C la notar prin ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract V/C la notar prin ipoteca

Urmeaza sa vand un apartament la bloc unui cumparator care ia banii din banca (credit ipotecar). La ce trebuie sa fiu atent in procesul de v/c la notar inainte sa semnez actele? Am optiunea sa solicit plata in euro ?(valoarea ar fi 51.000 euro) Pot sa solicit un draft al contractului si sa revin intr-o alta zi sa-l semnez? Mentionez ca, cumparatorul are aprobat creditul si urmeaza sa mergem la notar sa semnam actele. Care este siguranta mea ca suma ceruta imi va fi virata in cont?

. Accept orice sfat si intrebare, multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
NemmyRO, utilizator
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 22:34, 4 Martie 2025
Buna ziua

Eu, in calitate de cumparator (credit ipotecar), anul trecut:

In fata notarului am semant 3 contracte:
- de vanzare/cumparare (cu vanzatorul)
- de credit (cu banca)
- de ipoteca (cu banca)

De asemenea, tot la notar am semnat si ordinul de plata (chiar daca nu aveam inca banii in cont).

A doua zi banca mea a alimentat contul meu cu suma respectiva.

Peste alte 2 zile banii au plecat catre vanzator, fara ca eu sa mai fac ceva anume (semnasem deja ordinul de plata la notar).

Prin urmare, banii stau o perioada de timp in contul cumparatorului, pentru ca altfel nu s-ar putea face plata. Banca nu plateste dintr-un cont generic. Banca alimenteaza contul cumparatorului si apoi face plata ordonata.

Deci, cel putin teoretic, e posibil ca un cumparator de rea credita sa foloseasca banii aia in alt scop.

Alexandru Surcel a scris:

Fals. La creditul ipotecar banca virează banii direct vânzătorului, nu către cumpărător, care acesta să cumpere apoi euro și să facă plata în euro.

Am cumpărat un imobil cu plata în euro cu credit în lei. Banca a virat leii într-un cont al meu pe care mi l-a deschis doar în acest scop, a alimentat acel cont și cu diferența de sumă pe care o aveam deja (aveam o parte din sumă, nu am luat credit pentru toată suma) a făcut ordinul de schimb valutar pe care l-am semnat și a virat valuta în contul vânzătorului.

raluk0207 a scris:

Și cine suporta comisionul? La sume mari e substanțial.
Legal, obligația cumparatorului este sa achite prețul.

În cazul meu vânzătorul avea cont la aceeași bancă cu cumpărătorul (așa s-a dorit, să dureze mai puțin plata) și nu a fost comision de încasare/plată. Dar altfel cumpărătorul trebuie să suporte comisionul.
Caz concret. Cumparatorul a primit finantare de la banca. La notar s-au prezentat vanzatorul, cumparatorul si BANCA !!! ( reprezentantul bancii) Toate actele au fost perfectate intre cele 3 parti. Sa fcut contractul de vanzare si concomitent si cel de ipoteca.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2025
dodoambra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit imobiliar Ramooona Ramooona Sunt in postura de vanzator al unui apartament si am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana ce a facut un credit imobiliar. Banca a dat ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru vanzarea unei locuinte luat cu credit ... Zebian Zebian Care sunt pasii pentru vanzarea unei locuinte luat cu credit imobiliar ipotecar? Suma restanta este de exemplu 30.000e si pretul cerut este de 60.000e ... (vezi toată discuția)