avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA persoana fizica

Salutare tuturor!
In anul 2013 am achizitionat cu credit prima casa un apartament intr-un bloc vechi in care am locuit pana in octombrie 2024 cand l-am vandut si am inchis creditul. In noiembrie am cumparat un alt apartament cu tva 9% de la un dezvoltator imobiliar(constructie noua).
Mi-am dat seama ca acest apartament nou nu este ce mi-am dorit si as vrea sa-l vand. Trebuie sa platesc TVA la vanzarea apartamentului?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 21:42, 6 Martie 2025
Buna ziua

Zona este destul de gri si legea lasa loc la interpretari neexistand norme concrete de aplicare.

Legat de apartamentul vechi, lucrurile sunt clare. Ati locuit acolo o perioada semnificativa de timp.

In ce priveste apartamentul nou, situatia nu mai ai atat de clara, mai ales ca il vindeti la foarte scurt timp dupa achizitionare. Nu sunt foarte multe persoane care renunta la un imobil dupa numai cateva luni de la cumparare.

Din pacate, ANAF se sesizeaza de multe ori din oficiu si frecvent nu verifica, nici macar sumar, situatia. Ei trimit deciziile de impunere si dupa aia e treaba contribuabilului sa dovedeasca contrarul. Si mai nasol e ca fac lucrul asta dupa 2-4 ani de la fapta propriu-zisa, lucru legal dar care complica eforturile dvs de a dovedi contrarul.

Daca nu vreti batai de cap, asteptati sa treaca un an si il vindeti dupa. Altfel totul tine de sansa daca ANAF se va sesiza sau nu. Daca se va sesiza, puteti contesta in contencios administrativ decizia.
Multumesc pentru raspuns. Care este diferenta daca astept un an? Se aplica alta lege?
Buna ziua

Codul fiscal este acelasi. Numai ca ANAF-ul verifica daca s-au efectuat 2 sau mai multe tranzactii intr-un an.

Diferenta este asadar ca daca mai asteptati 1 an:
- nu mai sariti in ochii inspectorilor ANAF, ca nu veti avea 2 tranzactii intr-un an
- aveti timp sa va stabiliti domiciuliul in acel imobil
- puteti argumenta mai usor ca nu v-a placut si ati descis sa-l vindeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pf - tva in urma revanzarii unui apartament andreeaelena2 andreeaelena2 Am cumparat anul asta in luna iunie un apartament pe care din anumite motive doresc sa-l revand. Trebuie sa platesc TVA intrucat nu l-am folosit in scop ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament tamasi77 tamasi77 Firma detine un apartament pe care vrea acuma sa -l vanda altei firme, ambele firme fiind platitoare de tva. Intrebarea mea este se poate emite factura cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va solicit sprijinul in urmatoarea speta, "persoana ... Cristina.Tudor2 Cristina.Tudor2 Buna ziua. Va solicit sprijinul in urmatoarea speta, \"Persoana fizica romana, rezidenta in Romania, pensionara-66 de ani, mosteneste un apartament dupa ... (vezi toată discuția)