avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate pe apartament si drept de a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate pe apartament si drept de a locui acolo dupa plecarea sotului

Buna ziua, tuturor.

Sora mea are urmatoarea speta. Cel cu care este casatorita acum a contractat un credit inainte de casatorie pentru a cumpara un apartament.

Acum el fiind casatorit cu sora mea continua sa plateasca acel credit dar ea doreste sa fie trecuta pe 50% din apartament deoarece participa la cheltuieli pentru plata creditului dar si pentru mancare, facturi, etc.

Deoarece el are un fiu din prima casatorie, sora mea vrea sa fie sigura ca daca el pleaca primul, ea va continua sa ramana sa traiasca in acel apartament, pana va pleca si ea, fara a intampina problema din partea fiului sotului, in sensul de a-l despagubi pe fiu daca acesta vrea imediat dupa plecare tatalui partea lui din mostenire.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2025
Shirley100, utilizator
Cel mai recent răspuns: Shirley100 , utilizator 10:15, 23 Martie 2025
Poate sa vi se para cat de dubios credeți dar în cazul surorii mele nu e vorba de nici un copil al ei. In schimb tatăl, actual soț al surorii mele, își obișnuise copilul sa ii de-a bani fără măsură, iar acum având datorii la banca pentru apartament și o nouă familie, copilul lui se simte neîndreptățit că nu mai primește bani fără măsură! Sora mea a încercat să-l integreze în noua familie, dar fiul vitreg neavând unde sa stea cu iubita, pentru că sunt amândoi oameni nerecunoscători, ii spunea tatălui sa o dea afara pe aia ( adică pe sora mea și pe soția tatălui ) că sa vina in apartment el și iubita lui. Mâine, poimâine îi dădea afară și tatăl.
Pentru că sora mea a vrut langa ea un bărbat adevărat, responsabil, care până la 40 de ani nu făcuse decât să-și cheltuiască banii aiurea. Acum însă el este foarte fericit și simte că a realizat ceva in viața, chiar și un apartament la care inca amândoi plătesc creditul. Scuze am vrut sa va explic că nu aveți dreptate, cel puțin în cazul acesta. Și da, din nefericire copiii din prima căsătorie ori din foame de bani, ori că se simt aiurea excluși din noua viața a unui parinte, ori împinși de mamele lor, vor sa o facă să sufere pe mama, sau tatăl vitreg. O zi buna și mulțumesc pentru răspuns dar chiar mi se pare că nu cunoașteți realitate urâtă a vieții

raluk0207 a scris:

Nu e răutăcios.
Dar sunt dubios de frecvente poveștile in care soțul are un copil din prima căsnicie, care face numai rele și de care se teme a doua soție și copiii ei, ca va fi un soi de bau bau, care vine sa le ia averea.
A fi copil din prima căsătorie a devenit un fel de stigmat.
Pana la urma, când a acceptat sa îl ia de soț, sora știa ca mai exista un copil și dacă soțul e mai delasator, de ce nu a contractat sora dvs creditul și nu a cumpărat dânsa imobilul?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @Shirley100 , poate nu e decat gelozia unui copil care vede ca o straina i-a inlocuit mama , nu neaparat rautate . Am banuiala ca nu stiti despre baiat decat din ce povesteste sora , nu si tatal . Am mari suspiciuni ca acesta e chiar atat de fericit ca-si indeparteaza fiul , dar s-ar putea sa ma insel . Chiar daca ar obtine drept de proprietate pe 1/2 din apartament , sora dvs. tot fara casa ar putea ramane , la un eventual deces al sotului . Cu o suma de bani , dar fara casa . Copilul isi va mosteni tatal , fara nici o discutie , la fel si sotia , in proportiile prevazute de lege . Iar daca fiul va cere partajul , va trebui ca sora sa-i plateasca sulta pe partea lui , sau sa vanda si sa imparta banii . Oricum , nici o manevra nu se poate face , pana nu e platit apartamentul . In cazul unei donatii a acelei jumatati , fiul o va putea ataca ( pentru liberalitati excesive , care ii incalca rezerva ) si va obtine in total 1/2 din apartament . Sora dvs. nu are copii , la decesul ei va fi mostenita de rudele ei . Pentru cumnatul dvs. nu cred ca e motiv de fericire … Si - iarasi - nu prea stim care e ordinea “ plecarilor “ … Poate va fi multumit sa-i instituie un drept de uzufruct viager , asa sora va avea siguranta ca nu ramane fara acoperis cat traieste , iar el va fi linistit ca nu-si nedreptateste fiul , ci doar ii amana intrarea in posesia mostenirii pentru o vreme . Asta , cum v-am spus , dupa ce e platit apartamentul…
Mulțumesc

CHKa a scris:

Stimata @Shirley100 , poate nu e decat gelozia unui copil care vede ca o straina i-a inlocuit mama , nu neaparat rautate . Am banuiala ca nu stiti despre baiat decat din ce povesteste sora , nu si tatal . Am mari suspiciuni ca acesta e chiar atat de fericit ca-si indeparteaza fiul , dar s-ar putea sa ma insel . Chiar daca ar obtine drept de proprietate pe 1/2 din apartament , sora dvs. tot fara casa ar putea ramane , la un eventual deces al sotului . Cu o suma de bani , dar fara casa . Copilul isi va mosteni tatal , fara nici o discutie , la fel si sotia , in proportiile prevazute de lege . Iar daca fiul va cere partajul , va trebui ca sora sa-i plateasca sulta pe partea lui , sau sa vanda si sa imparta banii . Oricum , nici o manevra nu se poate face , pana nu e platit apartamentul . In cazul unei donatii a acelei jumatati , fiul o va putea ataca ( pentru liberalitati excesive , care ii incalca rezerva ) si va obtine in total 1/2 din apartament . Sora dvs. nu are copii , la decesul ei va fi mostenita de rudele ei . Pentru cumnatul dvs. nu cred ca e motiv de fericire … Si - iarasi - nu prea stim care e ordinea “ plecarilor “ … Poate va fi multumit sa-i instituie un drept de uzufruct viager , asa sora va avea siguranta ca nu ramane fara acoperis cat traieste , iar el va fi linistit ca nu-si nedreptateste fiul , ci doar ii amana intrarea in posesia mostenirii pentru o vreme . Asta , cum v-am spus , dupa ce e platit apartamentul…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune iura1729 iura1729 Sora mea a achiziționat un apartament in anul 2015, mama noastra beneficiind de uzufruct viager. In anul 2017 sora mea se recăsătorește si se muta in alt ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire claugan claugan Salut, Tatal meu a ramas vaduv si s-a recasatorit Tata are un apartament si inca e in viata. Mama vitrega solicita parte din apartament Mama vitrega e pe ... (vezi toată discuția)
Lamurire sorinela_br sorinela_br Buna ziua, imi cer scuze daca nu am incadrat corect intrebarea in categoria forumului, sunt noua pe aici. Sa trec direct la subiect: - o familie ... (vezi toată discuția)