avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suspiciuni infractiuni / delapidare Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suspiciuni infractiuni / delapidare Asociatia de Proprietari ...

Am un apartament pe care l-am avut inchiriat cativa ani si acum nu e locuit de 2 ani .
Dar pe scurt ideea este urmatoarea .
1. Mi-a aparut la plata o suma de 3600 lei care reprezinta penalitati, dar pe care NU poate/ nu vrea nimeni sa mi le justifice.
2. Conform legii suma penalitatilor NU poate depasi suma intretinerii, iar pe lista mea de intretinere daca intretinerea este 54 lei , penalitatile aferente sunt 154 !!! ceea ce este strigator la cer!
3. Am solicitat asociatiei prin mai multe adrese, in nenumarate randuri excplicatii, justificari, documente si REFUZA SA MI LE DEA. Mai exact NU mi se raspunde !!!

In conditiile acestea, eu am refuzat sa mai achit intretinerea, pt ca mi se pare ca ma jecmanesc pt ca nu locuiesc acolo!!

Vreau sa stiu , in sensul celor de mai sus, le pot face plangere penala pt delapidare si refuzul de a -mi oferi documente justificative?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2025
Cocollino, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cocollino , utilizator 14:11, 15 Aprilie 2025
D-le Grecu, daca as fi proprietar (de la distanta) in asociatia ce o administrati si v-as face hot, ca ati "delapidat", credeti ca ati veni imediat sa-mi dati mii de lamuriri ? : -)
Legea asociatiilor de proprietari e pentru toti, modul de calcul e la vedere, asociatia nu e obligata decit de instanta sa prezinte cum a calculat toate penalitatile. Listele s-au afisat luna de luna, nu a fost nimic ascuns.
In primul rand , nu am acuzat asociatia de nimic, iar actiunea pe care vreau s-o introduc este momentan la nivel de intentie, pt ca nu stiu exact cadrul legal.
Da, modalitatea de calcul este precizata de lege iar calculul depaste de 3 ori prevederile legale.
Cum adica, nu este obligata asociatia sa-mi expuna modul de calcul? Dar dvs daca va umfla banca rata la credit si invoca ctr fara justificare clara si transparenta vi se pare ca e firesc inteleg !!

latka a scris:

D-le Grecu, daca as fi proprietar (de la distanta) in asociatia ce o administrati si v-as face hot, ca ati "delapidat", credeti ca ati veni imediat sa-mi dati mii de lamuriri ? : -)
Legea asociatiilor de proprietari e pentru toti, modul de calcul e la vedere, asociatia nu e obligata decit de instanta sa prezinte cum a calculat toate penalitatile. Listele s-au afisat luna de luna, nu a fost nimic ascuns.

Cocollino, utilizator
Dacă aveți convingerea că v-au umflat lista de plată, puteți utiliza prevederile art. 62 din legea 196/2018. Până nu aveți o hotărâre favorabilă în instanță trebuie să plătiți.

Iar în cazul cu banca e aceeași problemă, rezolvi în instanță. Sau prin mediere.
latka, utilizator
E vorba de articolul 52 nu 62.

V-a intrebat o doamna daca ati achitat intretinerea la timp si vi s-au calculat penalitati sau in 2 ani cat nu a locuit nimeni nu ati achitat intretinerea?
Daca nu raspundeti cand va intreaba lumea nici nu o sa aflati ce doriti.
In primul rand ca nu zice in lege ca suma penalitatilor nu poate depasi suma intretinerii. Zice total altceva si anume art 77 din legea 196/2018 din link-ul de mai jos
[ link extern ]
zice "suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat"

Ca sa intelegeti dv puteti avea pe lista restanta 0 lei si penalizare de x lei.
Daca pe Ianuarie 2025 ati avut de platit 100lei si ati venit acum dupa minim 31 zile si achitati 100lei va aparea pe lista de plata Februarie 2025 ca restante 0 lei si la penalizari o suma (100lei x procent penalizare x nr de zile intarziere)
daca veneati cu 99lei aveati restanta 1 leu si iar penalizari mai mari ca suma restanta.

Daca nu v-au dat explicatii si aveti la penalizari suma de 3600 lei de unde stiti ca intr-o luna aveti i
ntretinerea este 54 lei , penalitatile aferente sunt 154
???
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2025
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

In 2o12 am cumpărat și totodată preluat datoriile la apartament(700ron)la ... Eu onu Eu onu In 2o12 am cumpărat și totodată preluat datoriile la apartament(700ron)la asociație.Nu am platit și am plecat în străinătate.Anul trecut ne-am întors ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari lgc61 lgc61 Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza penalizarile la intretinere. Am un apartament in care locuiesc copiii mei si s-a adunat o restanta la un moment ... (vezi toată discuția)