avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drept parcare pt persoane cu dizabilitati
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drept parcare pt persoane cu dizabilitati

Bună ziua! Sunt parintele unei copil cu dizabilitați. De o luna primaria a luat o decizie sa nu mai permite sa parcam gratuit (card-legitimație pt persoane cu dizabilitati) in zonele A si B numai daca solicitam abonament de parcare de la primarie pe baza legitimatiei de parcare pt persoane cu handicap. Numai ca au pus conditia ca autovechicolul sa fie pe numele persoanei cu handicap . Acesta este imposibil de realizat, copil cu dizabilitati (grave, mintale, in scaun de rotile ect). In raza orasului de 30 000 de locuitor sunt marcate 10 parcari pt persoane cu dizabilitati. Prima intrebare - card-legitimație pt persoane cu dizabilitati avem dreptul sa parcam gratuit? Ce prevede legea?
A doua intrebare - este legal ce face primaria?
Si ultima intrebare - ce putem sa facem in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:25, 11 Aprilie 2025
Legea prevede asa :
Articolul 65
(2) Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.
...........................
(4) Costurile aferente dreptului prevăzut la alin. (2) se suportă din bugetele locale.
(5) În spațiile de parcare ale domeniului public și cât mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de astfel de parcare.
[ link extern ]
Deci primaria nu cunoaste legea si poate fi data in judecata cu sanse mari, pentru astfel de magarii. Angajati un avocat, cel pitin pentru o notificare avocatiala, ca sa nu ajungeti in instanta.
Multumesc! De fapt discutia e ca de obicei intodeauna este ocupat parcarea pt persoane cu disabilitati, si pana acuma in cazul acesta parcam unde gaseam loc, si punem pe bord legitimatia. Acuma daca nu sunt parcat in parcarea destinata pt persoane cu dizabilitati, degeaba avem legitimatia ne amendeaza. Ei inteleg asa ca parcarea este gratuita numai in locul marcat, cu este aceasta. Mentionez ca nicaier da cand am legitimatia (10 ani), si am umblat cu copiluil la spitale si in strainatate, in tara orase mari nu am primit nici o amenda de parcare, de si nu gaseam in marea majoritate a cazurilor parcare marcata. Ce zice legea ?
Legea ati vazut-o, puteti s-o cititi si dvs. Eu nu cunosc mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card-legitimatie parcare handicap Akarki Akarki Buna ziua, Sunt persoana cu handicap mediu si am in posesie - conform legii - un card-legitimaţie pentru locurile gratuite de parcare. Ultima data cund ... (vezi toată discuția)
Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private Adrian_MG Adrian_MG Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite? Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu ... (vezi toată discuția)
Parcare auto---persoana cu handicap antin antin asi dori ca sa aflu mai multe despre urmatorul fapt conform legii 448/2006Art. 65. - (1) În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate ... (vezi toată discuția)