avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
In urma decesului sotului meu, au ramas doi copii si eu, mama lor.
Sotul meu detinea un imobil si un teren, ambele mostenite de la parinti. A facut testament pt imobil in favoarea fiului unuia din copiii, nepotul nostru. De asemenea a facut contract de donatie cu scutire de raport pentru teren unuia din copii.
Am dori sa dezbatem succesiunea. In cazul in care vor fi neintelegeri, care sunt procentele de care va beneficia fiecare din masa succesorala in conditiile date si cat reprezinta cotitatea disponibila? Dar rezerva succesorala?
In cazul in care eu doresc sa renunt la mostenire, cota mea o pot directiona doar in favoarea unuia dintre mostenitorii legali/testamentari sau se va imparti catre toti 3?
Pot pastra drept de abitatie daca renunt la cota de mostenire?
In cat timp de la deces trebuie acceptata succesiunea?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2025
Gabriela_C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela_C , utilizator 18:16, 23 Aprilie 2025
In cazul in care vor fi neintelegeri, care sunt procentele de care va beneficia fiecare din masa succesorala in conditiile date si cat reprezinta cotitatea disponibila?

În cazul în care sunt neînțelegeri, succesiunea se dezbate numai în instanță și imparteala o va stabili judecătorul. Plus ca în aceeași sentinta se va face și partajul, astfel încât procentele nici nu o sa conteze. Fiecare va primi ori bunuri ori sultă.
Cotitatea disponibila este diferența dintre valoarea totala a bunurilor ramase în patrimoniul defunctului și datoriile succesiunii.

Dar rezerva succesorala?

Rezerva succesorala este jumătate din cota legală.

In cazul in care eu doresc sa renunt la mostenire, cota mea o pot directiona doar in favoarea unuia dintre mostenitorii legali/testamentari sau se va imparti catre toti 3?

Nu. Cota dvs se va împărți în mod egal între ceilalți moștenitori acceptați.
Dacă doriți ca partea dvs sa o dați în mod expres unui anumit moștenitor, acceptați succesiunea, după care ii puteti dona ce ați mostenit.

Pot pastra drept de abitatie daca renunt la cota de mostenire?

Nu. Renuntare este pura și simpla și totală (privește absolut toate bunurile și drepturile din succesiunea respectivă)

In cat timp de la deces trebuie acceptata succesiunea?

Opțiunea succesorala poate fi exprimata în mod expres, prin declarație notariala, în termen de 1 an de la deces.
După acest termen și în măsura în care ați îndeplinit acte de administrare, conservare și folosinta a bunurilor di masa succesorala, se va considera ca ați acceptat moștenirea în mod tacit.
As dori sa mai intreb: daca bunurile sotului sunt primite mostenire de la parintii lui (tatal lui), sotia are dreptul la mostenire la decesul sotului?
In al doilea rand, legat de testamentul pt casa in favoarea nepotului, doresc totusi sa stiu ce cota mosteneste acesta si ce cote mostenesc ceilalti.
De asemenea, daca de exemplu terenul pt care unul din fii are donatie este vandut pana la succesiune, fiul in ce fel mai poate aduce la masa succesorala bunul pt a onora rezervele succesorale ale celorlalti?
Multumesc anticipat pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)
Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)