avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Orele de liniste în mediul rural
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Orele de liniste în mediul rural

Bună ziua,
Aş dori să vă pun o întrebare referitoare la regulile de convieţuire între vecini. Stiu că la oraşe există în blocurile de locuit nişte ore de linişte : de obicei nu se face gălăgie între orele 22 şi 8 şi timp de o oră la vremea amiezii, de obicei între 13 şi 14.
Aş dori să vă întreb dacă aceste ore de linişte nu se aplică şi în mediul rural, acolo unde nu avem blocuri de locuit, ci case şi curţi.
Poate există un vid legislativ în această situaţie, dar mi se pare normal să existe ore de linişte şi în cazul gospodăriilor din mediul rural unde sunt curţi şi locuinţe apropiate.
Si dacă totuşi regulamentul cu orele de linişte pe timp de noapte şi cu ora de linişte de la amiază se aplică si in mediul rul, cum ar fi normal, asta înseamnă că în afară de intervalul 22-8 şi 13-14 cineva poate face gălăgie oricât, poate să îşi lase copiii mici să ţipe de să îţi spargă urechile pentru că este legal şi nu este în intervalul de ‘’linişte’’ ?
Eu am pus această întrebare la telefon unui jurist de pe site-ul [ link extern ] .

Nu există o legislaţie clară în domeniu? Totuşi nu se poate ca în în timpul zilei, de la ora 8 la ora 22, exceptând ora de la prânz (13-14), vecinii să aibă dreptul să îţi ţipe în cap cât poftesc.

Vă mulţumesc pentru răspuns.
Teodor-Florin ZANOAGA
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2025
TeodorZ, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru toate precizarile. In ceea ce ma priveste cred ca asa s-ar rezolva situatia: vecinii parinti le spun copiilor sa se joace fara sa faca zgomote mari sau daca vor neaparat sa fie mai liberi si sa-si elibereze energia sa mearga ceva mai departe, în gradina sau într-un loc mai nepopulat. Exista multe locuri de felul asta în localitate. Eu asta doresc: copiii sa nu mai strige afara în perioada în care eu am de lucru sau pregatesc un examen.

Ar trebui o lege expliocita în domeniul acesta pentru ca s-ar putea întelege ca între ora 8 si orele 22, cu exceptia orei de liniste de la amiaza, putem sa ne facem de cap cum vrem fara sa ne sinchisim de vecini.
Sper sa se rezolve si situatia dumneavoastra.

Forumul acesta este cu adevarat de ajutor. Foarte util. Sper sa creasca!

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2025
TeodorZ, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!Poate ca aveti partea dvs de dreptate dar trebuie sa intelegeti ca drepturile dvs inceteaza in momentul in care momentul in care incalcati drepturile altei persoane.Adica dpdv vecina nu are si ea dreptul sa vorbeasca la telefon in curtea ei?Hai sa punem botnita la copii cand mai simplu ar fi sa purtati dvs casti.Sunteti prea sensibila.Sunt locuinte izolate sau sate cu 2,3 locuitori.Pentru binele vs si a celor din jur ar fi bine sa va mutati in aceste zone si atunci ati avea parte de liniste totala:Puteti sa sesizati Politia ptr deranjarea linistii publice dar sincer nu cred ca se pot proba problemele expuse de dvs.
Nu, deloc
andrei2005 a scris:

Adica educatia - invatarea respectului fata de altii - egal cu "incalcarea drepturilor copiilor" ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Conflict cu muzica foarte tare danmihai65 danmihai65 - daca o anumita persoana asculta aproape toata ziua muzica data la maximum exista vreo modalitate legala de a-l opri? Legea 61 ofera dreptul de a asculta ... (vezi toată discuția)
Vecini galagiosi Vio506 Vio506 Stau intr-o curte comuna. Un vecin își aduce toți prietenii ,beau și dau drumul la muzica, de dimineața până seara zilnic , de săptămâni. Mă ... (vezi toată discuția)