avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua ! Daca eu am intrat in CCC, pot sa il mai ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua ! Daca eu am intrat in CCC, pot sa il mai pun coasigurat ...

Buna ziua ! Daca eu am intrat in CCC ,pot sa il mai pun coasigurat pe sotul meu ,este vorba despre o interventie chirurgicala de urgenta.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:55, 8 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul daca nu are venituri proprii il puteti lua ca si coasigurat.
Va rog ,este o lege in acest sens? Cei de la Casa de sanatate mi-au spus NU direct.Eu nu ma las stiu ca este posibil.Multumesc!!!

Cornel Vasile a scris:

Sotul daca nu are venituri proprii il puteti lua ca si coasigurat.

Coasiguratul poate fi soţul/soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unui salariat, care beneficiază de asigurare socială de sănătate fără plata contribuției, potrivit art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Mergeti la AJPIS si solicitati declararea soţului în categoria persoanelor coasigurate, prin intermediul declarației fiscale D112.

Persoanele care se află în întreţinerea unei persoane asigurate care nu este salariată, beneficiază de coasigurare dacă depun la casele asigurări de sănătate unde doresc să se înscrie, următoarele documente:
-copii ale actelor de identitate valabile la data solicitării;
- documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată;
- declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.
- copie decizia emisă de agențiile pentru plăți și inspecție socială județene și a municipiului București
(Art. 11 alin. (1) lit. e) din Ordinul preşedintelui CNAS nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. mi-au spus la locul de munca ca pot lua pe cineva ... Ramona98 Ramona98 Buna seara. Mi-au spus la locul de munca ca pot lua pe cineva coasigurat, as vrea sa o iau pe mama mea. Intrebarea mea este se mai opreste ceva tace din ... (vezi toată discuția)
Doresc să o iau pe mama că coasigurat, ea nu înregistrează ... Motani Motani Doresc să o iau pe mama că coasigurat,ea nu înregistrează niciun venit în momentul de față ,dar are pe numele ei un apartament,o garsoniera și o ... (vezi toată discuția)
Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? ... Chloej Chloej Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? Iar angajatorul, mai depune alte documente in afara de d112 pentru a trece coasiguratii? ... (vezi toată discuția)