avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren extravilan, aplicabilitate Legea nr. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren extravilan, aplicabilitate Legea nr. 17/2014 Buna ...

Vanzare teren extravilan, aplicabilitate Legea nr. 17/2014

Buna ziua,

Va solicit un punct de vedere referitor la instrainare teren extravilan.

Vanzatorul unui teren extravilan depune oferta la primarie pentru a incepe procedura de otinere a avizului privind vanzarea.
Intre timp, la 5 zile dupa aceasta data, face un contract de imprumut noratial cu termen de scadenta la aprox. 40 zile pentru suma echivalenta ofertei de vanzare, si se noteaza dreptul de ipoteca in CF pentru aceasta suma.
Termenul de expirare a celor 45 zile lucratoare necesare incheierii primei etape a trecut, urmand sa mai treaca ultimele 30 zile calendaristie in care se incadrau alte categorii de potentiali cumparatori. In aceasta perioada fiindca propriatarul nu s-a inteles cu posibilul cumparator initial , a decis sa stinga imprumutul cu contract de dare in plata , ulterior depunand si o cerere la primarie prin care anunta ca isi retrage oferta de vanzare, deoarece deja nu mai era proprietar , doar ca cei de la primarie i-au comunicat ca cererea de retragere poate fi depusa doar inlauntrul celor 45 zile ale primului termen,
Cumparatorul interesat vazand ca a pierdut posibilitatea de a mai cumpara terenul deoerece avea contacte la primarie care l-au informat de retragerea ofertei , a facut cerere de acceptare a ofertei de vanzare si a urmat procedura , cei de la primarie acceptand documentele lui, chiar daca stiau ca terenul nu mai este disponibil si nu mai apartine vanzatorului.

Ulterior promitentul cumparatorul a deschis proces in instanta , prin care solicita sa fie obligat vanzatorul sa incheie contract autentic cu el , deoarece el a urmat toata procedura si a depus actele necesare la 2 zile dupa retragerea ofertei de catre vanzator , dar in cadrul celor 30 zile . El invoca ca i-a fost incalcat dreptul la preemtiune , si ca contactul de imprumut/dare in plata sunt fara valoare in aceasta situatie.

Ce ma sfatuiti in aceasta situatie , rog relatari daca se poate de la cei care au intalnit in practica aceasta speta. de mentionat ca eu sunt cel care a imprumutat, si acum terenul imi apartine.
Vorbiti cu un avocat, interveniti in proces.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @kanuntonline , sa stiti ca smecheria asta , cu imprumutul si darea in plata o cunosc si judecatorii , nu e decat o modalitate de a ocoli formalitatile prevazute de Legea 17 . Cand a depus oferta de vanzare , vanzatorul a precizat un pret , sub care nu putea vinde . E de la sine inteles ca era agreat cu cumparatorul . Eu nu sunt jurist , nu stiu cum va judeca instanta , dar am auzit de cazuri in care a desfiintat actele de imprumut , de dare in plata , etc. , iar pe cel care a vrut sa “ fenteze “ l-a costat o caciula de bani tarasenia … Judecatorii nu-s nascuti alaltaieri …
Sigur, scopul incheierii imprumutului este important, temporizarea la fel etc. Trebuie vorbit cu un avocat si vazut daca se poate negocia ceva, caci un astfel de dosar nu e ieftin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren extravilan dupa ordinul nr.311 din 08 februarie ... Nata88 Nata88 Vanzare teren extravilan dupa Ordinul nr.311 din 08 februarie 2021. Buna ziua, Se incearca vanzarea unu teren extravilan in Comandau. Au trecut cele 45 ... (vezi toată discuția)
Vreau sa cumpăr un teren agricol extravilan și proprietarul mi-a sugerat ... Hknjhv Hknjhv Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu răspunsul unei întrebări. Vreau sa cumpăr un teren agricol extravilan și proprietarul mi-a sugerat, pt a ocolii ... (vezi toată discuția)
Inregistrare oferta vanzare teren extravilan (preemptori) marriana.filip marriana.filip Buna ziua, Doresc sa achizitionez un teren extravilan agricol arabil pentru care am agreat cu vanzatorul sa platesc 15 EUR pe mp. Pentru ca terenul este ... (vezi toată discuția)