avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa cumpăr un teren agricol extravilan și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa cumpăr un teren agricol extravilan și proprietarul mi-a sugerat ...

Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu răspunsul unei întrebări. Vreau sa cumpăr un teren agricol extravilan și proprietarul mi-a sugerat, pt a ocolii pașii anevoios, sa facem un contract de imprumut cu ipoteca acestui teren. Eu sa-i dau suma respectiva, iar în termen de 30 de zile el sa nu-mi dea împrumutul și eu sa devin proprietarul de drept. Este o situație riscanta? Actualul proprietar poate înstrăina terenul în cele 30 de zile? Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:00, 9 Mai 2025
Este cat se poate de riscanta . E o “ romaneasca “ , un imprumut cu ipoteca si dare in plata , pentru a ocoli prevederile legale . Legea 17/2014 prevede niste categorii de persoane care au drept de preemptiune la vanzare . E suficient ca unul singur sa reclame faptul ca s-a trecut peste lege . Stiu doua cazuri in care instanta a desfiintat contractul de imprumut , darea in plata si tot ce a decurs de aici . Daca cei care au incasat banii au mai avut de unde sa-i restituie … asta nu am auzit … Judecatorii cunosc exact ce s-a urmarit , nu-s naivi … PS . Pasii prevazuti de lege nu sunt deloc anevoiosi , doar ca dureaza in jur de 4 luni .
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2025
CHKa, utilizator
Și care ar fi noima?
Cat stați 30 de zile, ca să treacă termenul unui împrumut fictiv, proprietarul poate foarte bine sa depună oferta de vânzare la Primarie, sa parcurgă procedura de preemțiune și sa faceți vânzarea legal.
Nu e nimic anevoios.
Vânzătorul merge la Primarie, anunță că are de vânzare un teren extravilan, depune actele de proprietate, completează oferta de vânzare și declara prețul și acea oferta sta afișată la Primarie 45 zile.
După 45 zile, Primăria ii eliberează niște documente (proces verbal, adeverința, aviz specific favorabil etc.) ca vânzarea este liberă.
Ce ar fi asa anevoios?
Evitați astfel de combinații și artificii.
În primul rand, este evaziune fiscală.
Vânzătorul are obligația de a achita către stat un impozit din prețul obținut (1% dacă deține în proprietate bunul de mai mult de 3 ani sau 3% dacă deține în proprietate bunul de mai puțin de 3 ani).
Evitând vânzarea prin artificii, eludeaza și Codul fiscal care prevede aceasta obligație pentru vânzător.
În al doilea rând, este un act simulat.
Adică s-a încheiat un act fictiv (un asa zis împrumut, care a dat naștere unei datorii, datorie pe care vanzatorul nu v-a achitat-o și în contul banilor datorați, va dă terenul). Însă în realitate a fost o vânzare. Părțile au urmărit altceva, cu intenția de a ocoli prevederile legale.
Ceea ce se desființează cu succes în instanță.
În al treilea rand, da, vanzatorul poate sa vândă bunul oricui, în tot acest timp. Și sa ia bani și de la dvs și de la altul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren extravilan, aplicabilitate legea nr. 17/2014 buna ... kanuntonline@yahoo.com kanuntonline@yahoo.com Vanzare teren extravilan, aplicabilitate Legea nr. 17/2014 Buna ziua, Va solicit un punct de vedere referitor la instrainare teren extravilan. ... (vezi toată discuția)
Inregistrare oferta vanzare teren extravilan (preemptori) marriana.filip marriana.filip Buna ziua, Doresc sa achizitionez un teren extravilan agricol arabil pentru care am agreat cu vanzatorul sa platesc 15 EUR pe mp. Pentru ca terenul este ... (vezi toată discuția)
Propunere ciudată din partea notarului: împrumut garantat cu un teren pe care vreau să cumpăr, dar care n-are actele în ordine. ce părere aveți? tqgmc tqgmc Buna Ziua, Vreau sa cumpar un teren care este partial Intravilan/extravilan dar proprietarii nu au bani sa isi faca actele in ordine ( schita cadastrala, ... (vezi toată discuția)