avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Daca ma inscriu pe un site de donatii,este legal sa ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Daca ma inscriu pe un site de donatii,este legal sa primesc bani? Si ...

Daca ma inscriu pe un site de donatii,este legal sa primesc bani?Si acestia trebuie declarati undeva?Iar daca mi se cer date din buletin,este in regula sa le dau la inscrierea pe acest site?Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 10:58, 15 Iulie 2025
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va da nimeni bani asa de pomana.
Aveti mare grija ca puteti deveni victima unor escroci.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista websiteuri de donatii (de exemplu gofundme). Dar rareori donează altcineva decât rudele, prietenii si cunoscuții. Doar pentru chestii celebre mai donează si necunoscuții. De exemplu costurile avocaților dintr-un proces descris in presa. Sau donații pentru cineva care a fost victima unui accident descris pe larg in presa.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie imi miroase a teapa. Sigur veti fi pusa sa trimiteti bani cu anticipatie pentru ceva. Nimic inafara de laptele matern nu este gratis. Nimeni nu da bani fara a primi ceva in schimb. Nu visati imbogatirea fara munca, caci acest vis ii impinge pe oameni spre pacanele. Daca aveti venit ar cam trebui platit impozit pe venit. Iar asta e de competenta ANAF.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai sunt și site-urile de mecenat, gen Patreon, prin care urmăritorii unui artist îi fac mici donații care, adunate, pot ajunge la niște sume care permit un trai decent. Prin Patreon se finanțează de exemplu un fost jurnalist român devenit vlogger, destul de cunoscut. Nu dau nume că nu știu dacă e OK.

În orice caz, da, e normal ca site-ul să ceară datele personale ale celor care cer donații, există norme privind spălarea de bani care pretind asta. Plus că unii pot cere bani cu pretexte false, ceea ce constituie înșelăciune.

De asemenea, veniturile astfel obținute trebuie declarate la ANAF și se impozitează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? danutza33 danutza33 In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? (ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu ... (vezi toată discuția)
De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul unnpr? RicaRamurica RicaRamurica De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul UNNPR? (vezi toată discuția)
Trebuie sa primesc o donatie din franta pentru constituirea unui ong RoxanaHBis RoxanaHBis Buna, Trebuie sa primesc o donatie din Franta si as dori sa stiu cum sa intru legal in posesia ei. Ce acte trebuie sa dau notarului/avocatului din Franta. ... (vezi toată discuția)