avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie ...

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie cu cineva care este casatorita inca nu a inaintat cerere de divort,urmeaza sa o faca sa vedem pe ce cale primarie,notar sau tribunal.Persoana cu care ma aflu in relatie este separata de peste 6 ani de sotul ei,nemailocuind cu el.
In acest moment ea este insarcinata din relatia cu mine urmand sa nasca peste 5 luni aproximativ.
-Cum procedez ca pe certificatul de nastere sa figurez eu tatal biologic si nu sotul ei.
-Intrebare secundara daca divorteaza la primarie sau notar si divortul se pronunta in 2 luni sa spunem(daca e de acord si sotul evident),dupa care ne casatorim si ulterior se naste copilul este cea mai buna varianta?
-Alta intrebare secundara cum poate s afaca mama ca in situatia in care la data nasterii copilului nu o sa aiba o decizie,hotarare etc de divort definitiva sa nu fie trecut de exemplu nimeni in dreptul tatalui-iau si acesta varianta in considerare decat sa fie sotul ei trecut-daca este posibila evident
-Care este cutuma legala in UE(in cateva tari Germania,Franta,Italia,Spania etc,adica daca se trece in certificatulacestor tari tatal biologic) din acest punct de vedere,presupunand ca ar naste in strainatate si ulterior am transcrie certificatul de nastere in Romania
-Ultima intrebare ce portite legislative am sa recunosc copilul sa imi poarte numele etc de la nastere,incepand de acum cand mai este ceva timp pana se va naste si putand sa mai fac ceva ca sa nu ajung in situatia unui proces deschis dupa nastere,pot face de acum ceva?
-Mentionez ca femeia cu care traiesc are si un copil minor care locuieste cu bunicii de ani de zile(si sotul si femeia au fost de acord cu acest aranjament) si copilul mai are doua luni pana face 18 ani.in situatia in care ar depinde acum cerere de divort copilul ar mai fi audiat de instanta?
Va multumesc si sper sa primesc raspunsuri care sa ma ajute urmand a veni cu alte intrebari pe parcursul discutiei
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
dannychris, utilizator
Cel mai recent răspuns: dannychris , utilizator 18:47, 13 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legilor din România, copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei. Astfel, indifierent de momentul pronunțării divorțului, dacă nu vă căsătoriți până la nașterea copilului va fi trecut ca tată soțul mamei.
Chiar dacă nașterea se produce în străinătate, unde se poate înregistra ca tată cel biologic, la momentul transcrierii certificatului de naștere în registrele de stare civilă românești se va înregistra ca tată soțul mamei, conform legislației naționale. Ulterior, tot în instanță va trebui să ajungeți.

Singura variantă este să divorțeze cât mai rapid, la notar ( având un copil minor nu se poate la primărie, iar în instanță durează mult), și să vă căsătoriți înainte de nașterea copilului.

În caz contrar, după înregistrarea nașterii, va trebui să mergeți în instanță pentru tăgada paternității, recunoaștere, încuviințare nume...
Am inteles si ce ar presupune un astfel de proces de ragada a paternitatii eu as putea sa il initiez si cat ar dura?multumesc
il puteti initia dvs, dupa ce se naste copilul si nu se stie cat ar dura, 3, 5 luni, un an...
banuiesc ca e stupida intrebarea dar pana la nastere nu se poate,nu?
Nu, nu se poate. Doar după ce se naște copilul și numai după ce nașterea a fost înregistrată.

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)