avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am încheiat un antecontract de V/C prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am încheiat un antecontract de V/C prin care am stabilit ...

Buna ziua,
Am încheiat un antecontract de V/C prin care am stabilit prețul apartamentului în lei raportat la euro cotat 5 lei. Am dat arvuna 1000 euro. Euro creste la 5.10 și chiar mai mult .. in această situație noi nu mai putem cumpăra apartamentul iar vânzătorul refuza sa ne dea arvuna înapoi spunând că pe el nu îl interesează că a crescut euro.Ce se poate face in acest sens ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ați stabilit prețul în lei, sau în euro? După cum vă exprimați, vânzarea s-ar putea face doar când 1 eur = 5 lei.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati incheiat antecontractul cu plata in euro , trebuie sa o faceti in euro , indiferent cu cat il cumparati . Presupun ca e prinsa si o clauza penalizatoare in caz de razgandire a vanzatorului sau cumparatorului ( de obicei , daca vanzatorul se razgandeste - plateste dublul avansului , in cazul in care cumparatorul nu mai vrea sa cumpere - pierde avansul dat ) . Daca nu ati prevazut nimic legat de modificarea cursului , vanzatorul pe buna dreptate nu va restituie avansul platit , se aplica exact prevederile din antecontract . E parerea mea de ne-jurist .
Buna ziua,

Da. S-a prevăzut aceasta clauza, însă nimic despre fluctuația cursului.

CHKa a scris:

Daca ati incheiat antecontractul cu plata in euro , trebuie sa o faceti in euro , indiferent cu cat il cumparati . Presupun ca e prinsa si o clauza penalizatoare in caz de razgandire a vanzatorului sau cumparatorului ( de obicei , daca vanzatorul se razgandeste - plateste dublul avansului , in cazul in care cumparatorul nu mai vrea sa cumpere - pierde avansul dat ) . Daca nu ati prevazut nimic legat de modificarea cursului , vanzatorul pe buna dreptate nu va restituie avansul platit , se aplica exact prevederile din antecontract . E parerea mea de ne-jurist .

~ Conținut șters la cerere ~
S-a convenit plata in EURO sau raportat la EURO (in lei la cursul din ziua platii) pentru ca vanztorul a vrut sa se protejeze impotriva variatiilor cursului, si sa va transfere dumneavoastra riscul.
Din ce spuneti dumneavoastra, in antecontract aveti clauza penalizatoare - daca nu finalizati tranzactia din cauza imputabile dumneavoastra, pierdeti avansul. Faptul ca dumneavoastra nu va mai permiteti sa cumparati imobilul din motivele mentionate (nu mai aveti toata suma din cauza variatiilor de curs) e o cauza imputabila dumneavoastra. Riscati sa pierdeti avansul. Mai bine incercati sa luati imprumut ce la o cunostinta diferenta.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2025
pop_m, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata monede diferite achizitie imobil misc misc Buna ziua! Vreau sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar in lei. Pretul imobilului este in EUR, Vanzatorul insista sa i se vireze banii in EUR, insa eu ... (vezi toată discuția)
Contract prima casa roxanaiosif21 roxanaiosif21 Buna ziua, Anul acesta m-am decis sa imi achizitionez o locuinta si am optat pentru creditul Prima Casa. Am gasit apartamentul si in luna august am mers la ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare imobil O_Mihaly O_Mihaly Buna ziua! Vand un imobil pentru un vumparator cu prima casa. Am inceput negocierile acum cateva luni in urma si ne-am inteles in preti in euro. A trecut ... (vezi toată discuția)