Buna ziua,
Am încheiat un antecontract de V/C prin care am stabilit prețul apartamentului în lei raportat la euro cotat 5 lei. Am dat arvuna 1000 euro. Euro creste la 5.10 și chiar mai mult .. in această situație noi nu mai putem cumpăra apartamentul iar vânzătorul refuza sa ne dea arvuna înapoi spunând că pe el nu îl interesează că a crescut euro.Ce se poate face in acest sens ?
Daca sa presupunem ca suma din contract este de 100.000 euro, diferenta de curs valutar este de cca 10.000 lei (ex. 0.10 lei x 100.000), respectiv cca 2000 euro.
Deci chiar si economic, pierderea este mai mica daca renuntati decat sa mergeti mai departe....insa daca nu va permiteti aceasta diferenta de 2000 euro o sa fiu mai cinic...inseamna ca nu va permiteti nici proprietatea respectiva (ex. daca nu puteti plati o asemenea diferenta, ganditi-va ca nu o sa puteti plati nici creditul la fluctuatii mai ample de-a lungul celor 20-30 ani si tot ramaneti fara casa), mai bine mai ramaneti in chirie si asteptati un moment mai oportun de achizitie....dupa ce o sa creasca TVA (si o sa creasca, chiar daca este o speculatie in momentul de fata), sigur piata imobiliara se va mai reaseza, dupa atatia ani de crestere mai ceva ca pe bursa (cu 2 cifre anual).
Daca totusi va doriti aceea respectiva proprietate, poate incercati un imprumut de nevoi personale sau chiar sa mergeti la banca dvs sa deschideti o linie de credit atasata contului curent, daca nu aveti asa ceva inca, de unde puteti obtine de regula cca 3-6 X salariul dvs. net, sa vindeti ceva ce aveti in proprietate ca sa strangeti suma dorita, imprumut la cunostinte/prieteni net sau poate chiar sa renegociati cu proprietarul o pasuire rezonabila a momentului semnarii contraxctului la notar pana strangeti suma rezultata din diferenta de curs valutar (1-2 luni)....insa revin la chestiunea mai importanta....ganditi-va daca chiar va permiteti respectiva proprietate.