avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce pot face dacă am fost înșelată în Italia la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce pot face dacă am fost înșelată în Italia la cumpărarea ...

Ce pot face dacă am fost înșelată în Italia la cumpărarea unei mașini?

Bună ziua!
Sunt cetățean român, stabilit în Italia. În anul 2018 am cumpărat o mașină (Ford Fiesta) de la o firmă italiană, am plătit integral suma de 2.600 euro în numerar, dar nu am primit chitanță, și nici talonul mașini decât o dovadă care îmi permitea timp de 10 zile până la primirea oficiala a talonului să folosesc mașina și cheile nu.2....eu neștiind cum funcționează, m-am încrezut în dânsul.
El în loc să plătească înscrierea mașini pe numele meu,cu banii mei și-a plătit datoria ce-o avea la agenția de practiche a făcut totul sub ochii mei.
Mă dus la agenția de asigurări unde lucra fiul dansului să-mi fac asigurare
Iar după 10 zile, înainte să-mi vină talonul,vânzătorul a venit noaptea pe la 3 dimineața și mi-a luat mașina din parcare fără acordul meu. Am făcut plângere, iar în 2021 acesta a fost condamnat penal de instanța din Italia pentru „exercitarea abuzivă a dreptului”. Totuși, nici până azi nu mi-a returnat banii.

Am intentat acum și un proces civil pentru recuperarea sumei dar domnul acum locuiește în România în Târgul Frumos(Iași)

Întrebările mele sunt:

1. Pot cere și daune morale pentru stresul și abuzul suferit?

2. Dacă nu reușesc să-mi recuperez banii în Italia, pot face ceva și din România?

3. Poate fi executat silit în România pentru suma datorată?

4. Mă pot adresa Ambasadei sau unui avocat român pentru sprijin?

Mulțumesc anticipat pentru orice sfat!

Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2025
Apuffy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Apuffy , utilizator 18:17, 4 Iulie 2025
1. Da, daca dati in judecata firma respectiva.
2. Nu.
3. Nu
4. Nu, va cautati dvs. un avocat. Daca doriti unul roman, cautati pe internet, sau cautati recomandari de la conationali, in Italia.
Bună ziua.
Mulțumesc frumos pentru atenție.
Eu vreau să știu cum să procedez să îmi recuperez banii de la dânsul in România.
El acum sa mutat în România,are Residenta în România,nu mai este în Italia.
Cu sentința de condamnare a acestuia și cu obligația de a îmi înapoia banii pot în România să fac apel?

latka a scris:

1. Da, daca dati in judecata firma respectiva.
2. Nu.
3. Nu
4. Nu, va cautati dvs. un avocat. Daca doriti unul roman, cautati pe internet, sau cautati recomandari de la conationali, in Italia.

Daca e cetatean italian, il dati in judecata in Italia. Sau firma, asa ati spus la inceput, ca nu prea se intelege pe cine vreti sa chemati in judecata.
Este cetățean italian și rezident în România din 2023.
În Italia a fost condamnat și obligat să îmi restituisca banii, dar el a părăsi Italia și locuiește în România.
Intrebarea mea este....
Eu să îmi pot recupera banii,va trebui să înainteze o cerere de recuperare a debitului în România.
Cum se face!

latka a scris:

Daca e cetatean italian, il dati in judecata in Italia. Sau firma, asa ati spus la inceput, ca nu prea se intelege pe cine vreti sa chemati in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de prima inmatriculare pentru masina pe gpl luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu nevoie de o lamurire. Sotul meu este cetatean italian cu drept de rezidenta in Romania. Cum pe moment lucreaza si locuieste aici vrea ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere sau act de identitate? Melania-elena Melania-elena Sunt cetatean roman casatorita din 2014 cu un cetatean Italian. Eu am domiciliul in Romania, el are residenta in Italia. Am o firma a mea. Ce document de ... (vezi toată discuția)
Amenzi italia. buna seara ! am o speta foarte complicata si nu ... Nero3 Nero3 Amenzi Italia. Buna seara ! Am o speta foarte complicata si nu stiu cui sa ma adresez. Speta incepe asa. Am avut in anul 2012 un autoturism care l-am ... (vezi toată discuția)