avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intocmita ilegal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intocmita ilegal

Bunaziua,

Situația este in felul următor, tatăl meu a avut un var care a decedat in 2023 (părinti lor fiind frați) care deținea 2 apartamanente in Bucuresti.
Un alt var, care locuieste tot in Bucuresti, a zis ca se va ocupa el de vanzare lor pentru a se imparti bani pentru mostenire.

Ne-a tot tinut pana anul acesta 2025 ca tot nu reuseste sa le vanda, cand el defapt in 2023 la 6 luni dupa deces a facut actul succesoral la notar ca unic mostenitor doar mama lui (matusa personei decedate), desi clar sunt mai multi mostenitori. Din ce stiu apartamentele nu au fost vandute inca.

Am si copia certificatului de mostenire in care se declara ca ar fi singurul mostenitor la sectinea MOSTENITOR :

M VASILICA, cetățean român, - căreia în calitate de mătușă, îi revine întreaga masă succesorală,

Au renunţat la succesiune, conform art. 1120 cod civil: Nu există
Sunt prezumati renunţători la succesiune, conform art. 1112 Cod Civil: Nu există
Sunt străini de succesiune prin neacceptare: Nu există
Sunt nedemni, conform art. 958 sau art. 959 Cod Civil: Nu există

Intrebarea mea este, se poate considera fals in acte? Se poate face plangere penala?
Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 10:22, 12 Iunie 2025

Ok, multumesc pentru timpul acordat sa imi explicati situatia,
Momentan astept avocatul sa primeasca toate actele intocmite la notar.
O sa va transmit exact ce raspuns o sa primesc.

Ideea este ca bunicul meu este frate cu matusa deci ar avea drepturi egale la acea mostenire.

Art. 964
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.

Intradevar din ce inteleg in baza acelui paragraf 3, eu nu mai aveam dreptul daca bunicul traia sau tatal traia, dar datorita "drept de reprezentare" eu as avea partea lor,.

(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.

SI prin mecanismul juridic numit "drept de reprezentare", reglementat de Codul Civil român as avea dreptul

Articolul 965
Noţiunea
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.

[ link extern ]
Art. 966 Cod civil
Domeniul de aplicare
(1) Pot veni la moştenire prin reprezentare succesorală numai descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii fraţilor sau surorilor defunctului.

În traducere: reprezentarea succesorala operează doar în cazul nepoților de la copii și a nepoților de la frati/surori.

Reprezentarea succesorala nu se aplică la clasa a 4-a de moștenitori (unchi/mătuși și veri)
Dacă unchii și mătușile au decedat înaintea defunctului în cauza, la revedere. Nu vin verii.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2025
raluk0207, utilizator
A o întrebare pentru dumneata, doamnă Raluca:
- reprezentarea succesorală în cazul nepoților de frate (colaterali privilegiați) nu trebuie cumva să vină la pachet și cu acceptarea succesiunii de către cel reprezentat? Adică nepotul să beneficieze de moștenirea unchiului numai dacă tatăl nepotului (fratele decedatului) și-a consolidat titulatura de moștenitor acceptant? Gracias.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A, al, ai, ale... cui!?

Întotdeauna, dar absolut întotdeauna, ne referim la MORT (și când formulăm o intrebare și dacă vrem să ințelegem un text în materie succesorală)

Al cui frate? Al mortului!

Păi, este careva din povestea asta frate cu mortu`!? Repet: cu mortul, nu cu mă-sa, nici cu tac-su!

Nu e nimeni.
Bunicul dvs. (@catălin.sm) nu era frate cu mortul, ca să putem vorbi despre reprezentare succesorală. El era unchi al defunctului.
Or, reprezentarea succesorală operează în privința descendenților fratilor/surorilor defunctului. (nu ai unchilor!)

Nu e nimic ilegal aici.

Singura moștenitoare este cea mai apropiată rudă în viață a mortului = mătușa mortului = rudă de gradul 3 cu defunctul.
Într-adevăr, dacă bunicul dvs. ar mai fi fost în viață, atunci l-ar fi moștenit și el pe nepotul său mort. Dar, între un viu si-un mort nu-i chiar egalitate, căci ... viii îi moștenesc pe cei morți.

PS: aveți grijă că, ChatGPT bate câmpii rău de tot
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2025
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Marius-Toader a scris:

A o întrebare pentru dumneata, doamnă Raluca:
- reprezentarea succesorală în cazul nepoților de frate (colaterali privilegiați) nu trebuie cumva să vină la pachet și cu acceptarea succesiunii de către cel reprezentat? Adică nepotul să beneficieze de moștenirea unchiului numai dacă tatăl nepotului (fratele decedatului) și-a consolidat titulatura de moștenitor acceptant? Gracias.

Nu, nu trebuie.
Art.967 alin.2 Cod civil
"Pentru a veni prin reprezentare succesorală la moştenirea defunctului, reprezentantul trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale pentru a-l moşteni pe acesta."
Art.957 alin.1 Cod civil
"O persoană poate moşteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Dispoziţiile art. 36, 53 şi 208 sunt aplicabile."
Există nepotul la data decesului unchiului? Da.
În temeiul reprezentării succesorale, nepotul urcă în locul si gradul părintelui său, având în mod direct propriul drept de opțiune succesorala la moștenirea unchiului.
Apoi, din punct de vedere logic, dacă părintele nepotului a murit înaintea fratelui său, cum ar fi putut sa accepte o moștenire care încă nu a fost deschisă, fratele (unchiul adică) fiind în viața?
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2025
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)