avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate face ceva în legătură cu tatăl meu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate face ceva în legătură cu tatăl meu violent?

Bună seara. Am o problemă legată de tatăl meu iar chiar mi-aș dori un ajutor de la dumneavoastră. El când este sub influența alcoolului devine agresiv, adică înjură, vrea să se bată cu alții, uneori distruge bunurile altora. Am avut cu o zi înainte o problemă cu el. (Țin să menționez că eu sunt major, am 18 ani). A venit beat, cum face în fiecare seară, și a început cearta. A aruncat câteva jigniri la adresa mea, mamei mele și bunicii mele. Am lăsat-o așa iar dintr-o dată el a ridicat pumnul la mama mea ca semn de intimidare, eu m-am ridicat de pe scaun și i-am spus stop, nu a funcționat și el a început cu mine, diferite injurii la adresa mea, bun, am vrut să ies afară, nu mă lăsa, am zis să se de-a la o parte, nu a vrut și ba chiar m-a împins, eu l-am împins din nou și i-am spus să nu se atingă de mine iar atunci el a încercat să mă lovească iar eu atunci m-am ferit și i-am dat și eu o lovitură, m-am speriat și încercam să mă apăr de el. A venit mama și bunica mea și ne-a despărțit. Am chemat eu poliția iar când au ajuns l-a întrebat dacă vrea să depună plângere împotriva mea, nu a făcut-o, motivul nu îl știu. Apoi pe mine, am spus nu, parcă regret, dar în fine, poliția a plecat și gata. După ce au plecat domnii mi-a spus că a doua oară când se întâmplă o să intre în pușcărie și că v-a face ceva cu sânge rece. Ok, m-am prins ce era. Și au fost câteva reproșuri iar apoi gata. Mă întrebam astăzi dacă poate bunica mea (având pe numele ei pământul unde avem casa) să îl de-a afară din locuință (casa este pe numele lui). Mâine merg să îi fac și eu și mama mea plângere la poliție. Chestia este că prin divorț la notar el nu dorește, singura opțiune fiind la tribunal. Putem să facem ceva ca să nu mai stea cu noi în casă? Pentru informații suplimentare mai am și o soră de 8 ani. Eu și sora mea suntem pe numele lui. Și m-a și amenințat că pune 3 oameni să mă bată și i-a spus de câteva ori că vrea să o ucidă pe mama mea. Chiar nu știu ce să fac. Vă mulțumesc mult!
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2025
Alex189018, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 12:10, 24 Mai 2025
Buna ziua

Putem să facem ceva ca să nu mai stea cu noi în casă?

Da. Trebuie sa solicitati emiterea unui ordin de protectie.

Legea nr.217/2003
Art.5 - (1) Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe
măsuri de protecție, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele
obligații sau interdicții:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuința comună;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de
membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a
persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
e) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;
f) obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale şi muniţiile deținute,
documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor
emisă/emise pe numele acestuia.

Adresati-va, de urgenta, Politiei. Veti primi acolo toate informatiile.
Apoi toata procedura se va muta la instanta de judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2025
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Cata vreme ati declarat atunci , cand agresiunea ziceti dvs. ca era gata-gata sa se produca , ca nu doriti sa depuneti plangere , inseamna ca nu ati considerat ca exista un pericol iminent , nu v-ati simtit in primejdie . Daca - asa cum spune dl. avocat Lazarutiu - veti obtine un ordin de protectie , luati in calcul ca acesta e temporar , tatal tot acolo se va intoarce . Si , pentru ca spuneti ca acea casa este a tatalui , sa va ganditi daca va va mai permite sa locuiti acolo dupa ce l-ati alungat . Mama dvs. va avea dreptul sa traiasca in acea casa cata vreme ii este sotie , dupa divort pierde acest drept . Iar pe dvs. , major fiind , va poate evacua oricand . Doar luati in considerare si aceste aspecte cand veti decide ce veti face . Bunica nu va putea cere evacuarea lui doar pentru ca acea casa e construita pe pamantul dansei , casa e - totusi - proprietatea lui . Poate ar fi mai bine ca mama sa initieze un divort si sa va ganditi la o alta solutie locativa .
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2025
CHKa, utilizator
Eu nu as sta pe ganduri, in legatura cu ordinul de protectie. Este exact cum a spus politistul "că v-a face ceva cu sânge rece". Ce sa astepte, sa omoare pe cineva??? Trebuie evacuat urgent de acolo. Chiar daca ordinul de protectie temporar(6 luni), acesta poate fi reinnoit.
Nu are importanta ca nu au depus plangere imediat, faptele s-au repetat si pericolul exista.
In legatura cu casa, chiar daca e pe numele lui, daca e construita in timpul casatoriei, e bun comun.
Când începe scandalul trebuie să chemați poliția și să cereți emiterea unui ordin de protecie dacă vă simțiți amenințat. Poliția va emite un ordin de protecție provizoriu, care va trebui să fie confirmat de procuror și apoi de către instanță. Toată procedura trebuie să dureze maxim 72 ore. La instanță trebuie să aduceți toate probele și dacă doriți audierea unui martor acesta trebuie să fie prezent atunci la termen. Fiecare parte va avea avocat din oficiu dar se poate ca reprezentarea să fie asigurată de un avocat ales.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere ordin de protectie împotriva sotului ! in 2017 am fost ... Ledoasa Ledoasa Obtinere ordin de protectie împotriva sotului ! In 2017 am fost injunghiata in gât de sotul meu ! A fost condamnat la 6 ani de detentie pt.tentativa de omor ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru evacuare hazles hazles Buna ziua Am o problema cu tatal meu care ma tot ameninta pe mine,sora mea si mama mea ca ne omoara pe toti,ca ne da foc la casa si multe altele, el avand si ... (vezi toată discuția)
Neîntelegere cu fiul vitreg ContSters304247 ContSters304247 Acum 30 de ani, când m-am recăsătorit, noua soție a venit și cu un copil de 3 ani, care i-a fost încredințat spre creștere și ... (vezi toată discuția)