Buna ziua. Am o situatie mai delicata si as vrea cateva sfaturi initiale, ca apoi sa ma decid ce fac mai departe, va rog. O sa fie enorm de mult de citit si imi cer scuze in avans dar este o situatie care are istoric de 9 ani si care imi afecteaza viata groaznic.
Am un copil minor in varsta de 6 ani si 4 luni si sunt divortata din data de 19.10.2021. La momentul divortului, fostul sot a avut cateva cerinte legat de programul de vizitare. In instanta s-a stabilit custodie comuna cu domiciliul minorului la mine si un program stabilit pentru tatal acestuia si anume saptamanal, in fiecare marti si joi cate 3 ore dupa terminarea cursurilor scolare intr-un loc special amenajat pentru joaca sau alte activitati de recreere si prima si a treia saptamana din luna, de vineri orele 16:00 pana duminica orele 18:00 la domiciliul tatalui. Mentionez ca fiul meu are domiciliul la mine si locuim impreuna cu partenerul meu de viata (locuim cu el de aproximativ un an si jumatate). Ulterior ( acum cateva luni) am decis impreuna cu tatal copilului sa nu il mai plimbe pe drumuri marti si joi si sa il ia in fiecare joi (deoarece era iarna, traficul era neprietenos si fiind imbracat conform temperaturii de afara necesita timp mereu pregatitul, transpira mult in masina si tusea, avand istoric astmatic etc) peste noapte sa doarma la el, cu conditia sa il duca vineri la gradinita ca sa nu lipseasca de la activitatile pregatitoare din Grupa mare, deoarece incepe scoala in toamna. Din 8 saptamani l-a dus de 3 ori in loc de 8 a doua zi la gradi). Saptamana trecuta l-a luat de joi si duminica dimineata m-a sunat fratele lui si m-a rugat daca pot sa il las pana marti ca sa stea cu el ca nu l-a vazut de un an deoarece locuieste in strainatate. Am acceptat iar luni m-a sunat tatal copilului pentru ca vroia sa vorbeasca copilul cu mine, am vorbit cu el si la final am intrebat la ce ora vine acasa a doua zi si tatal a inceput sa tipe si sa ma jicneasca ca de ce nu il las sa doarma si marti la el sa mai petreaca timp cu fratele dansului si ca sunt o mama "imputi.a ordinara" ca nu las copilul sa aiba o relatie cu unchiul lui si copilul a inceput sa planga si tatal mi-a inchis telefonul. Dupa un minut, a sunat din nou si mi-am auzit copilul plangand si spunand "nu o sa mai raspunda din cauza ta ca ea era asa de draguta si tu ai tipat si i-ai inchis", eu am raspuns si am facut tot posibilul sa calmez copilul prin telefon si am spus ca "mami nu s-a suparat si mami o sa raspunda mereu la telefon sa vorbeasca cu tine, mami te iubeste si nu trebuie sa iti faci griji". Copilul, plangand in hohote mi-a spus ca "eu plang ca tu ai fost atat de draguta si tati a tipat si ti-a inchis telefonul si am crezut ca nu o sa mai raspunzi niciodata". Dupa cateva minute, copilul meu s-a calmat si a venit acasa in dupa-amiaza urmatoare. Intre timp, mesaje cu jicniri si amenintari cu "vin cu politia la usa sa iau copilul" nu au incetat. Deoarece a stat deja 6 zile la tatal sau i-am spus ca joi as vrea sa stau cu el deoarece este zi libera de la stat si nu merge la gradi. Dar nu am putut sa ne intelegem deoarece la orice spuneam venea un refuz cu jicniri si reprosuri. Mentionez ca tatal copilui s-a recasatorit intre timp (acum 7-8 luni) si locuieste cu actuala sotie si mama acesteia. Niciodata nu i-am refuzat relatia cu copilul, chiar daca am avut emotii deoarece actuala lui familie imi este total straina, nu am cunoscut-o niciodata. Astazi am decis sa il anunt ca vreau sa revenim la programul stabilit de instanta prin sentinta de divort, pentru a evita atatea discutii si atatea insulte si pentru a limita comunicarea.
Acum o saptamana a fost un scandal monstru deoarece am refuzat ca tatal copilului sa apeleze la fratele lui sa-i cumpere copilului smartphone, deoarece am discutat cu un psihoterapeut si cu un avocat si ambii au spus ca nu este normal la varsta lui deoarece creeaza dependenta, copilul este prea mic si in plus, exista riscul ca el sa fie manipulat de tata prin acest mijloc de comunicare. Asadar, am refuzat si a urmat o furtuna de jicniri si reprosuri si limbaj extrem de greu de digerat pentru mine, nefiind prima oara. Inainte de asta cu o saptamana, am primit de la el o fotografie cu baiatul dezbracat la dus in care isi forta partile intime si tatal mi-a adus critici jicnitoare si a amenintat ca duce copilul fortat fara voia mea la operatie de circumcizie deoarece eu am refuzat sa-l decal..ez fortat. Mentionez ca la maxim 2-3 luni exista un motiv de scandal care se sfarseste cu jicniri groaznice si eu nu mai rezist psihic, emotional. Imi este frica sa comunic cu el mereu deoarece vreau sa evit scandalul si am stari de anxietate si tulburari grave de somn. Cand vad numele lui pe ecran incep sa transpir si simt o durere insuportabila in piept, in gat si in stomac, tremur si uneori imi tiuie urechile si am impresia ca ma sufoc.
Pe timpul casniciei au fost foarte multe scandaluri, certuri si injurii, amenintari cu moartea etc. El este fost Politist si mereu ma ameninta ca daca divortez , plec doar fara copil sau mo..ta de langa el . Am avut un soc , o trauma imensa in timpul sarcinii si nu pot da detalii aici dar tot din vina fostului sot. La scandalul din cauza faptului ca am refuzat sa primeasca fiul meu smartphone, cand a vazut ca nu ma poate convinge nici daca ma ameninta ca nu imi va mai pune niciodata la dispozitie contractele de munca care dovedesc veniturile si ca o sa trimita pensia alimentara cat vrea si cand vrea si ca o sa refuze sa mai dea semnatura prin care isi da acordul sa merg cu copilul in concedii (partenerul meu de viata nu este roman si anul trecut am fost 8 zile toti 3 in Danemarca cu baiatul la Legoland deoarece este extrem de pasionat de lego, i-am luat zeci de cutii) a inceput sa-i dea mesaje partenerului meu si sa il ameninte "pe cai legale si ilegale " ca daca nu facem ce vrea el, o sa regretam si ca uita ca e in tara lui, cine a fost el si ce relatii are si ca are pe cineva care e cu ochii pe el in permanenta la sala unde ne antrenam noi zilnic. Deoarece suntem la inceput de drum si acum suntem in procesul de creeare a unui afaceri, eu si partenerul meu de viata avem cumva resursele financiare limitate si nu imi permit sa consult un avocat in acest moment. Precizem ca anul trecut a refuzat sa plateasca o luna pensia alimentara pe motic ca el nu are bani si merge in concediu cu iubita lui sa o ceara de sotie. Dupa certuri si insistente, mi-a trimis 200 lei ca sa achite si el o parte din contributia lunara de hrana de la gradinita. De mai bine de un an nu are servici si trimite 6oo lei lunar ca si pensie alimentara (cu mici exceptii) , desi mi-a spus ca lucreaza cu ziua la nasul lui pe santier. A mai avut locuri de munca dar l-au dat afara dupa cateva saptamani. In legatura cu pensia alimentara mi-a spus la telefon ca "ma c.c pe tine, nu ai ce sa imi faci decat daca nu platesc 3 luni consecutive" .Tot la telefon mi-a spus si ca are contract doar pe minimul pe economie si ca este platit cu banii in mana , la negru pentru locul de munca la care facea ride-sharing. In ultimele zile am stat si am cautat in conversatiile mai vechi si am gasit conversatii intregi care pot demonstra ca acest comportament are un istoric luuungggg, nu este un caz izolat, inclusiv mesaj audio de la finalul casniciei in care ma jigneste si ma ameninta ca ma omoara. Traiesc un cosmar si nu stiu ce sa fac sa ies din el, am discutat cu o cunostiinta si mi-a spus ca am atacuri de panica si ca ma confrunt cu un narcist periculos. As vrea sa se opreasca orice fel de comunicare si sa ne rezumam la 2 weekend-uri cu copilul, sa ma asigur ca nu il mai manipuleaza impotriva mea.
Am nevoie de un sfat, va rog. Am vreo sansa sa gasesc un Avocat Pro bono sau trebuie sa astept pana imi permit financiar sa iau masuri in privinta situatiei? Multumesc frumos!