avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna Ziua Am și Io o întrebare Am 3 copii minori Și ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna Ziua Am și Io o întrebare Am 3 copii minori Și Am Ajutor ...

Buna Ziua Am și Io o întrebare Am 3 copii minori Și Am Ajutor Social in curând o să am pensie de boala Pot loa Ajutorul social și pensia de boala sau trebuie sa renunț la Ajutorul social va Mulțumim frumos pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: CPP , Avocat 11:54, 12 Iunie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, ar trebui sa puteti ramane si cu ajutorul social, dar mai bine ar fi sa va interesati un pic si la DGASPC cu prezentarea întregii situații și a actelor. Conform legii nu se au in vedere pentru stabilirea venitului net mai multe tipuri devenituri, inclusiv sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Legea 196/ 2016 -Art. 10
(1)Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate veniturile nete definite conform art. 6 alin. (1) lit. o), pe care membrii familiei sau persoana singură lea realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune.
prevederi din Art. 10 din capitolul II, secțiunea 1 (Norme Metodologice din 2022) la data 01-ian-2024 pentru Art. 10, alin. (1) din capitolul II, secțiunea 1
(2)La stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei conform prevederilor alin. (1), nu se iau în calcul următoarele venituri:
a)sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările ulterioare;
c)[textul din Art. 10, alin. (2), litera C. din capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-apr-2023 de Art. I, punctul 10. din Ordonanta urgenta 114/2022]
d)sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale;
e)sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele obţinute în calitate de prestator casnic în baza Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic;
f)sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale;
g)sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local.
h)stimulentul educaţional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
i)sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
j)ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
k)indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările şi completările ulterioare, şi indemnizaţia lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
l)sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt îndreptățită să primesc și alocație complementară? Violeta M Violeta M Buna daca sunt in concediu pentru cresterea copilului pana n doi ani ,am dreptu si la alocatie complementara?Multumesc (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat legal privind legea 248/2015 cosming2018 cosming2018 Buna seara, Am nevoie de un sfat legal, mentionez ca lucrez ca functionar public (asistenta sociala) intr-o primarie comunala. [b]Acum 1 saptamana am facut ... (vezi toată discuția)
Se ia in calcul indemnizatia de veteran de razboi in acest caz? alexandraa2 alexandraa2 Buna seara, Indemnizatia de veteran de razboi se ia in calcul atunci cand se acorda ajutorul de caldura? Concret, vorbim de un veteran de razboi care are ... (vezi toată discuția)