Buna ziua,
Am o intrebare legata de penalitatile locatarilor, se poate face in urma unei sedinte de comitet, o hotarare in care daca locatarii platesc jumatate din penalitate cealalta jumatate sa se sterga? este legal acest lucru?
In principiu, nu exista o prevedere expres in lege de interzicere. Problema, de echitate, apare doar la cum se vor simti alti locatari care nu au beneficiat de un astfel de "favor", plus faptul ca se prejudiciaza fondul de penalitati, cu destinatie de plata penalitati impuse de terti si/sau micsorarea fondului de reparatii pe proprietatea comuna.
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
..........................
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
„( adunarea generală) stabilește sistemul de penalizări pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociației de proprietari, conform prevederilor legale în vigoare”.
Deci, din punct de vedere legal, numai în adunarea generală a asociației de proprietari se poate adopta o hotărârâre prin care ( în anumite situații și condiții) cei care achită sumele restante la întreținere pot să plătească doar 50% din penalitățile de întârziere aferente.
Comitetul executiv poate emite o astfel de decizie doar dacă o va supune reconfirmării în prima adunarea generală și dacă își asumă responsabilitatea unei eventuale respingeri.
VA MULTUMESC , DACA LOCATARII PLATESC JUMATATE DIN PENALITATI ,PLATIM SI NOI LA RANDUL NOSTRU PENALITATEA LA TERTI SAU FACEM REPARATII LA BLOCURI ,II FOLOSIM CONFORM LEGII 196/2008. AVEM HOTARAREA COMITETULUI EXECUTIV PRIN SEDINTA DE COMITET IMPREUNA CU DOMNUL PRESEDINTE.
Toti locatarii au penalizarii ?
De ce nu folositi alte reglementarii ale legii 196/2018 cum ar fi :
-sa dea presedintele in judecata pe cei cu restante mai vechi de 90 zile?
Daca nu e in stare sa dea singur macar prin avocat?
BUNA ZIUA, NU TOTI DAR SUNT CU PENALITATI MARI PESTE 10000 LEI SI DACA NU II DAM IN JUDECATA ELE DUPA TREI ANI SE PRESCRIU,DECI SE TREC LA PIERDERI. NOI NU AVEM NICI AVOCAT AL ASOCIATIE ASTA IMPLICA ALTE COOSTURI PENTRU LOCATARI. EU CAUT ARTICOL DE LEGE CA SA FIM CONFORM LEGII.
VA MULTUMESC!
Penalitati intretinere
Cum vi se pare 0.2% din suma restanta, penalitate pe ziua de intarziere cu plata intetinerii?
Mi se pare enorm, in conditiile in care restatnta nu presuune ... (vezi toată discuția)