avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare la contractele ...

As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare la contractele de donatie: in cazul a doi soti care detin bunuri (imobil + teren), unul dintre soti poate sa doneze toate aceste bunuri prin contract de donatie celuilalt sot?

Va multumesc pentru întrebare.
Va urez sa aveti o zi frumoasa.
MihaiV.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 23 Iunie 2025
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot să fac eu o donație din buzunarul dumneavoastră?
De ce nu?
Findcă bunul donat (sau suma de bani) trebuie sa fie proprietatea donatorului.

Or, niciunul dintre soţi nu este proprietar exclusiv asupra bunurilor lor comune.
Un soț nu poate dona celuilalt soț ceea ce n-are. (el are doar o parte, care nu-i nici măcar determinată)

Soții împreună (totalizând 100% dintr-un bun) ar putea să doneze bunul unei a treia persoane.
Dar, numai după un partaj, soții ar putea sa-si doneze unul altuia bunuri care, in urma partajului, au devenit proprietatea lor exclusivă.

Dar, după un partaj făcut cu cap, donația devine lipsită de sens. Nu știu ce vreți să faceți și nici de ce, dar ar trebui căutată o soluție mai bună.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2025
romascanu, moderator
Mai explicit si pe scurt, situatia mea se prezinta în felul urmator:

Parintii mei detin o casa si câteva bucati de teren intr-o zona rurala, ca bunuri comune. Cum se întâmpla în multe zone rurale, bunurile nu au fost cadastrate în trecut, iar procesul de cadastrare abia a început, în cazul a multor familii.

Asta au facut si parintii mei: sa cadastreze aceste bunuri comune. Au initiat procedura de cadastrare si au facut masuratorile si schitele, dar pentru a evita niste litigii si niste proceduri judiciare complicate si lungi, au fost sfatuiti sa opteze pentru ca actele sa fie facute în virtutea Anexei 1 si 2 Primarie. Aceasta cale presupune finalizarea procedurii de cadastrare si emiterea extrasului de CF in virtutea unui contract de donatie. Pe scurt, procesul de cadastrare a bunurilor comune ia sfârsit atunci când parintii vor face un contract de donatie a bunurilor lor comune. Va dati seama, se presupune ca acest contract va fi facut pentru noi, copiii lor, ca destinatari ai donatiei. Abia când vor face acest contract procedura de cadastrare se va fi încheiat, iar extrasul de CF se va emite pe numele destinatarilor donatiei, presupusi a fi noi, copiii lor.

Situatia aceasta a fost propusa la mai multe familii cu bunuri în zone rurale, nu suntem singurii deci, tocmai pentru a evita niste proceduri juridice lungi si complicate.

Parintii ar trebui deci, sa ne faca noua, copiilor, un contract de donatie a bunurilor lor comune, (nu au bunuri separate), pentru a putea exista în sfârsit un extras de CF pentru aceste bunuri, extrast care va fi pe numele nostru, al copiilor.

Noi, copiii, însa am dori sa evitam ca bunurile parintilor sa ne fie trecute pe numele nostru în timpul vietii lor, pentru ca e ca si cum ai da impresia ca vrei sa pui repede, repede mâna pe bunurile lor atâta timp cât ei traiesc. Or; noi speram ca ei sa aiba o viata lunga de acuma înainte.

Desi sunt la vârsta senectutii, parintii nostri sunt în putere, avem încredere deplina unii în altii: parintii între ei, parintii în copii si invers, respectiv copiii între ei. Nu ne punem problema ca parintii vor mai divorta sau ca se vor mai recasatori eventual. Incredere reciproca exista deci, între parinti, între parinti si copii si respectiv între copii. De aceea, am dori ca bunurile lor comune sa fie cadastrate macar pe unul dintre ei. Ne gândim deci la urmatoarea posibilitate: ca acel contract de donatie a bunurilor comune pe care parintii trebuie sa îl faca pentru a se finaliza procedura de cadastrare, sa fie facut nu avându-ne pe noi, copiii; ca beneficiari, ci avându-l ca beneficiar pe unul din parinti. Parintii sunt si ei de acord amândoi cu aceasta solutie. Deci, am dori ca unul din parinti sa cedeze celuilalt prin contract de donatie partea sa din bunurile comune, iar procesul de cadastrare sa fie finalizat si extrasul de CF al bunurilor comune sa fie facut, la final, pe parintele care va fi destinatarul donatiei.

Nu stim însa daca aceasta procedura se poate face si daca este legala, si daca notarul poate accepta sa întocmeasca contractul de donatie de la un parinte la altul.

Situatia aceasta ne-ar conveni mai bine în acest moment, am explicat mai sus motivele, iar la o data ulterioara, parintele pe numele carora ar fi trecute toate bunurile comune ne-ar putea face si noua copiilor, un act de donatie, dar asta mai târziu, nu acuma. Noi, copiii, am dori deci ca în timpul vietii lor, bunurile sa fie trecute macar pe unul din parintii, mai ales ca nu ne temem ca acestia vor continua sa aiba o viata cumuna. Parintii sunt de acord amândoi cu asta.

Intrebarea mea este deci urmatoarea: se poate întocmi acest contract de donatie având ca obiect bunurile comune, de la parinte la parinte, nu neaparat de la parinti la copiii, asa încât unul din parinti sa fie destinatar al bunurilor comune (pe partea sa si pe cea a sotului), asa încât extrasul de CF sa se faca pe numele parintelui ce a primit donatia?

Daca nu se poate, ce cale ar exista asa încât sa le lasam parintilor posibilitatea de a fi proprietari pe propriile bunuri comune (sau macar unuia din parinti) si sa nu grabim donatia catre noi, copiii?

Daca se poate, atunci demersurile de încheiere a donatiei se fac doar la notar?

Multumim pentru raspuns.
O zi usoara!

Mihai V.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2025
MihaiV44, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e necesar partajul.
Se încheie un act de lichidare a regimului comunității legale de bunuri, în baza căruia se stabilește cota de contribuție a fiecărui soț, la dobândirea bunurilor comune (de regula 1/2 și 1/2) si ca efect al acestui act, cotele devin indivize.
Ulterior, ii puteți dona soției jumătatea dvs și astfel va deveni unică proprietară.
si deci toate acestea se pot face la notar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar la notar.

Alte discuții în legătură

Parintii mei au initiat recent demersurile de cadastrare ... MihaiV44 MihaiV44 Buna ziua, As dori sa va expun o alta situatie ipotetica, al carei raspuns cere cunostinte de drept imobiliar si de drept. Parintii mei au initiat ... (vezi toată discuția)
Intabulare wazz wazz Buna ziua, Pe grele cai mai trebuie sa umble omul in viata... Asa cum am mai scris pe acest forum am un apartament donat de parintii mei prin act donatie ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)