avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit CASS pensie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit CASS pensie

Buna ziua,
Am inteles ca se va plati 10% impozit CASS pentru pensiile care depasesc 4000 lei. Impozitul CASS se va aplica pe brut sau pe net? Care este formula de calcul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 08:33, 7 Iulie 2025
Buna ziua

Cel mai probabil ca cei 10% se aplica pe suma ce depaseste 4000.
Normal ca pe brut.

Deci, de exemplu, daca pensia este 5000, CASS se aplica la 5000-4000, deci la 1000 de lei.
10% din 1000 = 100 de lei.

Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2025
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
NU este un impozit , este contributie la asigurarile de sanatate . Se va plati 10% din ce depaseste 4000 lei din pensia bruta .
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2025
CHKa, utilizator
Eu sunt pensionar dar inca sunt si angajat.Oare va trebui sa platesc de doua ori cass ?````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Și atunci impozitul pe venit la ce se aplica ? La valoarea rămasă după scăderea CASS sau tot la brut ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuția de 10% - cas pensionari viorel.aciobanitei viorel.aciobanitei Codul Fiscal ar urma să fie modificat astfel încât cei care au pensii de peste 4.000 lei, să plătească obligatroiu contribuția de asigurări de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul si asigurarile de sanatate Manuela Munteanu Manuela Munteanu Cum se calculeaza impozitul si asigurarile de sanatate la o pensie din sistemul public. Mai precis as vrea sa stiu daca se calculeaza asigurarile de sanatate, ... (vezi toată discuția)
Taxe, impozite, cotizatii pensionari ContSters156394 ContSters156394 Buna seara. Care sunt toate retinerile, fie ele taxe, impozite, cotizatia la CAS (mai nou) pentru veniturile brute din pensii? Bunicului meu i-a sosit o ... (vezi toată discuția)