avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am abonament riveran si nu am dreptul sa parchez ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am abonament riveran si nu am dreptul sa parchez masina in fata blocului

Buna ziua! Locuiesc in centrul capitalei, anul trecut CMPB a marcat si a introdus parcare cu plata pe strazile adiacente, nu si pe a mea. Fiind una dintre putinele strazi pe care parcarea era fara plata, a devenit foarte dificil sa gasesc loc de parcare, in special cand ajungeam seara, la ore tarzii. Nu folosesc zilnic masina si nu o puteam lasa pe strazile alaturate, unde parcarea era cu plata, zile intregi, Mi s-a parut corect sa imi fac abonament de riveran. Am incheiat contractul si detin abonament pentru 1 an, incepand cu 1 decembrie 2024. De curand, s-a introdus parcare cu plata si pe strada mea. Am stat linistita intrucat stiu ca am abonament. In mod surprinzator, de cate ori parchez masina in fata blocului gasesc pe parbriz un bon de amenda. Am depus online un formular de contestatie si astept raspuns. Totusi, m-am gandit sa semnalez si telefonic situatia, pentru a fi mai usor de reglementat. Operatoarea care a raspuns mi-a spus ca amenda este corecta, nu am dreptul sa parchez decat pe strazile care mi-au fost alocate in decembrie. Am incercat sa explic ca este absurd si ca CMPB trebuie sa isi aduca la zi abonamentele, pe masura ce sunt marcate strazile pe care locuiesc persoanele care deja au incheiat contract. Nu este normal sa achit abonament de riveran si sa nu imi pot parca masina in fata blocului. Am explicat operatoarei ca in situatia actuala sunt discriminata in raport cu vecinii. Mi-a inchis telefonul. Ce este de facut? Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2025
Petroviciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petroviciu , utilizator 09:39, 11 Iulie 2025
Contestati procesele verbale in instanta, nu le lăsați asa.
Asa voi face, va multumesc pentru incurajare.
Dacă strada dv. nu era între cele pentru care plăteați abonament, atunci nu aveați dreptul să parcați acolo. În mod normal există studii de încărcaare a acestor parcări și nerespectarea lor poate aduce consecințe nedorite și pentru ceilalți conducători plătitori.
De asemenea, dacă doreați să modificați străzile din abonament era datoria dv., ca persoană interesată, să faceți demersuri în acest sens. Este mai puțin indicat ca autoritatea locală să modifice abonaamentele din mers, indicat este ca fiecare cetățean interesat să ceară modificări.

Operatorii nu pot anula PV de amendă și dacă ei cred că aveți toată dreptatea de pe lume, pur și simplu nu este în atribuțiile lor.
Îmi este însă neclar: câte amenzi au fost necesare ca să faceți demersuri la autoritatea locală? Sau nici acum nu ați cerut modificarea abonamentului?
Scuze, nu am mai adus la zi informatiile. Printr-un mesaj la serviciul comercial mi-a fost adus la zi abonamentul. Am trei amenzi, mi s-a explicat ca vor fi anulate dar nu am primit raspuns. Nu va impartasesc punctul de vedere. Ca posesor al abonamentului, primesc diferite mesaje legate de parcarile din zona, era normal sa mi se aduca la cunostinta si faptul ca strada pe care locuiesc a devenit parcare cu plata, ca schimbarea nu se face automat, ca printr-un mesaj email pot solicita schimbarea abonamentului. In secolul XXI, aceasta informatie ar trebui sa existe pe site. Este surpinzator faptul ca dumneavoastra vedeti vina in cetateanul civilizat, platitor de abonament. Puteti observa in tot centrul orasului locurile marcate pentru plata libere si autoturisme parcate pe colturi sau trotuare, aceleasi autoturisme in fiecare zi. Oricum, va multumesc pentru interesul fata de problema semnalata.
Daca parcarea din fata blocului nu era semnalizata ca fiind cu plata, e alta situatie, dv. ati spus ca s-a facut cu plata si ati considerat pur si simplu ca puteti parca si acolo fara sa aveti o instiintare, o comunicare de vreun fel.
Culpa celui care cere ceva trebuie analizata, caci in caz de culpa comuna sau doar a petentului, cererea nu prea are sanse. Asa se face analiza unui raport juridic, nu e ca eu, personal, va judec pe dv. Ati prezentat un caz, ati cerut solutii juridice, am analizat.
Da, trebuie sa fie pe site informtia, preferabil, insa asta nu are influenta asupra analizei, de aceea nu e relevant. La fel argumentul finla, ca si altii incalca legea, deci eu, care am incalcat-o mai putin, de ce sa platesc? Acest argument nu este unul valid dpdv rational. Deci ca altii parcheaza aiurea e treaaba lor, ar trebui sanctionati, insa nu are relevanta asupra anlizei situatiei prezentate.
Regret ca v-ati suparat, eu am analizat strict situatia, nu relatia dv. cu administratia locala, politica de sector etc.

Mare grija cu anularile acelea de amenzi... bine ar fi sa aveti ceva scris.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Libertatea de circulatie / drepturi cetatenesti ALeonard ALeonard buna seara locuiesc intrun oras pe cere-l ador, pentru care platesc impozite si tot ceea ce se cere, dar am o mare nedumerire cu privire la ce pot sa fac ... (vezi toată discuția)
Poate masina straina sa parcheze langa blocul nostru ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Langa blocul unde locuiesc este un trotuar lat de 2 m., in continuare ... (vezi toată discuția)
Parcare pe domeniul public janteamarius janteamarius Buna ziua, Locuiesc la bloc, intr-o zona in care sunt probleme cu parcarile. In apropiere de blocul in care locuiesc, este sediul companiei Apa. In fata ... (vezi toată discuția)