COTA REDUSĂ TVA IN DOMENIU IMOBILIAR CONTINUĂ SĂ FIE APLICABILĂ DACĂ AM SEMNAT ANTECONTRACTUL IN DECEMBRIE 2024 PENTRU UN APARTAMENT NOU PLĂTIND 90% DIN VALOAREA LUI INCLUSIV TVA IN COTĂ REDUSĂ DE 9%?
Bună ziua!
In luna Decembrie 2024 am cumparat un apartament nou de la un Dezvoltator cu TVA in cota redusa de 9% inclusa in preț, la semnarea antecontractului platind 90% din valoarea lui.
Apartamentul era in constructie si v-a fi finalizat anul acesta când trebuie sa semnez si contractul de vanzare-cumparare al apartamentului.
Puteți sa-mi spuneti va rog dacă anul acesta mai trebuie sa platesc diferenta de TVA până la 19% dupa schimbarea legii de noul guvern, sau încă mă incadrez in cota redusă de 9% TVA având in vedere ca am semnat antecontractul in Decembrie 2024 platind 90% din valoarea apartamentului inclusiv TVA in cotă redusa de 9% când practic incă era in vigoare aceasta lege?
Cota de TVA care se va aplica va fi aceea care va fi in vigoare la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.
Discutiile sunt ca de la 1 iulie se va elimina aceasta facilitate si TVA va creste la 21%. Deci din pacate sunt sanse ca in cazul dvs, cota de TVA aplicabila sa fie 21%.
Mai departe, cine suporta diferenta (intre 9% si 21%) depinde de conditiile din antecontract/promisiune de vanzare-cumparare.