avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Apartament nou de la un dezvoltator cu TVA in cota ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Apartament nou de la un dezvoltator cu TVA in cota redusa de 9%

COTA REDUSĂ TVA IN DOMENIU IMOBILIAR CONTINUĂ SĂ FIE APLICABILĂ DACĂ AM SEMNAT ANTECONTRACTUL IN DECEMBRIE 2024 PENTRU UN APARTAMENT NOU PLĂTIND 90% DIN VALOAREA LUI INCLUSIV TVA IN COTĂ REDUSĂ DE 9%?
Bună ziua!
In luna Decembrie 2024 am cumparat un apartament nou de la un Dezvoltator cu TVA in cota redusa de 9% inclusa in preț, la semnarea antecontractului platind 90% din valoarea lui.
Apartamentul era in constructie si v-a fi finalizat anul acesta când trebuie sa semnez si contractul de vanzare-cumparare al apartamentului.
Puteți sa-mi spuneti va rog dacă anul acesta mai trebuie sa platesc diferenta de TVA până la 19% dupa schimbarea legii de noul guvern, sau încă mă incadrez in cota redusă de 9% TVA având in vedere ca am semnat antecontractul in Decembrie 2024 platind 90% din valoarea apartamentului inclusiv TVA in cotă redusa de 9% când practic incă era in vigoare aceasta lege?

Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 15:23, 2 Iulie 2025
Buna ziua

Cota de TVA care se va aplica va fi aceea care va fi in vigoare la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Discutiile sunt ca de la 1 iulie se va elimina aceasta facilitate si TVA va creste la 21%. Deci din pacate sunt sanse ca in cazul dvs, cota de TVA aplicabila sa fie 21%.

Mai departe, cine suporta diferenta (intre 9% si 21%) depinde de conditiile din antecontract/promisiune de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota redusa de tva in domeniu imobiliar? Costastef86 Costastef86 Bună ziua. Numele meu este Stefan si am si eu o intrebare va rog referitor la cota redusa de TVA pe care noul guvern a decis sa o schimbe luna aceasta in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ... Dodox Dodox Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ce TVA a fost aplicat. iar in 2024 am încheiat un antecontract pentru un alt apartament.pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am incheiat o promisiune bilaterala pentru un apartament ... vasilicap vasilicap Buna ziua Am incheiat o Promisiune bilaterala pentru un apartament intr un bloc nou in 2021 cu 5% tva. Am încheiat un act adițional in 2022 in care se ... (vezi toată discuția)