avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara, am o întrebare legată de fondul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara, am o întrebare legată de fondul de rulment care ...

Bună seara, am o întrebare legată de fondul de rulment care s-a calculat la cea mai mare întreținere din 2024 majorată cu rata inflației de 1,3
Exemplu ; 1126 *1,3 =1.463,8
Total
Fond rulment depus 1050 lei este calculata corect ?
Rată inflație pe 2024 a fost 5,1
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 19:04, 7 Iulie 2025
Bună seara, am depus o contestație și mi s-a comunicat ca o să primesc răspuns în 30 de zile ….
La ultima ședință au participat 16 persoane din cele 96 și acestea ai fost de acord cu majorarea de 1,3 , este corect ca un număr atât de mic de participanți să poată decide?
Vă mulțumesc pentru ajutor
Buna ziua

Conform legii 196/2018 (art 48, alin 3), la adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

Deci se pot lua anumite hotarari cu un numar mai mic de jumatate plus unul din membri, dar numai in adunarea generala reconvocata si numai daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege.

In alta ordine de idei:
- legea impune ca presedintele sa va raspunda in 10 zile, nu in 30 (lege 196/2019, art. 57, lit e)
- majorarea fondului de rulment se face numai cu rata inflatiei (lege 196/2019, art. 72, alin 1)
- fondul de rulment se stabileste ca suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari (lege 196/2019, art. 72, alin 1). nu se poate stabili, nici chiar prin vot, o alta valoare a fondului de rulment. (lege 196/2019, art. 72, alin 1)
Buna ziua, am primit următorul răspuns de la asociație ,menționez ca ședința a fost în 27 mai 2025 deci înainte de a fi anunțate majorările de tva .
In fiecare an s-a majorat cu ub coeficient de 1.2. In anul acesta, s-a trecut 1.3 (deci NU cu un "procent" de 3% ci majoarea cu un coeficient de 1.3) din cauza maririlor de TVA si preturi anuntate prin imediatele masuri fiscale incepand cu 1.08. Pana la sfarsitul anului sper sa fie suficient, sa fie nevoie sa mai majoram lunar doar apartamentele care nu se incadreaza in predictia aprobata..
Ce as mai putea face ?
Multumesc
Buna ziua

1. contestatie adresata presedintelui asociatiei si comitetului executiv --> inteleg ca ati facut asta si raspunsul nu v-a multumit.
2. contestatie adresata comisiei de cenzori
3. reclamatie la primarie
4. dati asociatia in judecata

Valoarea fondului de rulment se stabileste numai asa cum este prevazut in legea 196/2018, art 72 si nu are legatura cu majorarea TVA-ului sau a alot taxe si impozite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)