Astept de la dumneavoastra sa-m spuneti UNDE (Legea nr, vapitol. nr, aliniat,litera, aparuta in MO nr. din...etc.) scrie ca poate fi impozitata. In Constitutie nu scrie explicit ca poate fi impozitata. Poate ca politicienii se folosesc de ambiguitatea legii, atunci si noi o putem face.
Ca poate fi impozitata , scrie in Codul Fiscal . Iar daca cititi art 56 alin (1) din Constitutia Romaniei , veti afla ca “ Cetatenii sunt obligati sa contribuie , prin impozite si prin taxe , la cheltuielile publice “ . Si daca mai cititi si art 139 alin (1) , veti afla ca “ Impozitele , taxele si orice alte venituri ale bugetul de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege “ . Deci , scrie clar in Constitutie ca poate fi impozitata , daca asa este prins intr-o lege . Ba , chiar ca , prin lege , se poate retine contributia la sanatate . Atunci cand s-a platit contributia la pensie , banii nu au fost impozitati . Cand ii primesti inapoi sub forma de pensie ( impropriu spus , sistemul romanesc de pensii nu e organizat in asa fel incat sa-ti strangi propriul fond de pensie , ci pe principiul solidaritatii sociale ) , poate fi impozitat ca orice venit . Die altfel , de prin 1976 - 1977 , si pana in 2001 , angajatii nu au platit la fondul de pensii decat contributia la pensia suplimentara , nu CAS .
art, 61 C.fisc . - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
....
e) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
....
Am studii universitare si peste 43 ani vechime. Inseamna ca, luand in calcul valoarea pensiei pe care o primesc, am contribuit cu doar 100 lei pe an (asta in cazul fericit in care statul mi-ar inapoia integral suma cotizata). Problema statului este ca, conform actelor, contributia mea anuala la fondul de pensii a fost mult mai mare. Unde sunt restul de bani???