Daca aveti 43 ani vechime , o buna bucata de timp NU ati contribuit la fondul de pensii , dupa cum v-am spus deja . Ati contribuit pana in 1976 , si incepand cu 2001 . Deci , mai refaceti calculele . Sistemul romanesc de pensii este bazat pe solidaritatea sociala ( cititi in fiecare lege a pensiilor partea introductiva ) , o generatie activa platind pensiile celor retrasi din activitate din cauza varstei , a starii de sanatate , etc. Spre deosebire de cum se intampla in multe alte tari , contributorul la Fondul national de pensii publice NU-si strange un fond propriu de pensie . Doar la pensiile private ( pilon 3 ) se strange un fond propriu .
Am fost angajata din 1984. Am lucrat in paralel la stat iar la privat pe proiecte europene (din 1991 pana in 2020 am avut 3 joburi in paralel). Chiar si asa cum spuneti dumneavoastra, totusi, avand in vedere mai ales contributiile din salariile obtinute in privat, si tot nu-mi iese la socoteala.
Multumesc pentru raspuns
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
NU mai socotiti valoarea pensiei in raport cu acele contributii platite cat ati fost in activitate , uitati de ele , ca nu au relevanta . Ati contribuit la Fondul national de pensii publice , NU la fondul DVS. in vederea pensionarii . Din acei bani s-au platit pensiile pensionarilor de la acea vreme . Relevanta au strict veniturile pe care le-ati obtinut si pentru care s-a platit CAS . Acestea se raporteaza la salariul mediu brut pe tara din acea perioada si se obtine numarul de puncte de pensie . Acesta e modul de calcul al pensiei , nu in functie de valoarea contributiilor . Asa spun toate legile pensiilor , nimeni nu-si strange propriul fond . Dupa cum va spuneam , TOATE legile pensiiilor din Romania , incepand cu Legea 3/1977 , pana la cea in vigoare azi , sunt bazate pe principiul solidaritatii sociale , nu pe acumulare de contributii intr-un fond personal .