avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? ...

Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? Dar impozitarea pensiilor peste 3000 lei cu 10% pentru CASS?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 14:46, 15 Iulie 2025
Daca aveti 43 ani vechime , o buna bucata de timp NU ati contribuit la fondul de pensii , dupa cum v-am spus deja . Ati contribuit pana in 1976 , si incepand cu 2001 . Deci , mai refaceti calculele . Sistemul romanesc de pensii este bazat pe solidaritatea sociala ( cititi in fiecare lege a pensiilor partea introductiva ) , o generatie activa platind pensiile celor retrasi din activitate din cauza varstei , a starii de sanatate , etc. Spre deosebire de cum se intampla in multe alte tari , contributorul la Fondul national de pensii publice NU-si strange un fond propriu de pensie . Doar la pensiile private ( pilon 3 ) se strange un fond propriu .
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2025
CHKa, utilizator
Am fost angajata din 1984. Am lucrat in paralel la stat iar la privat pe proiecte europene (din 1991 pana in 2020 am avut 3 joburi in paralel). Chiar si asa cum spuneti dumneavoastra, totusi, avand in vedere mai ales contributiile din salariile obtinute in privat, si tot nu-mi iese la socoteala.
Multumesc pentru raspuns
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU mai socotiti valoarea pensiei in raport cu acele contributii platite cat ati fost in activitate , uitati de ele , ca nu au relevanta . Ati contribuit la Fondul national de pensii publice , NU la fondul DVS. in vederea pensionarii . Din acei bani s-au platit pensiile pensionarilor de la acea vreme . Relevanta au strict veniturile pe care le-ati obtinut si pentru care s-a platit CAS . Acestea se raporteaza la salariul mediu brut pe tara din acea perioada si se obtine numarul de puncte de pensie . Acesta e modul de calcul al pensiei , nu in functie de valoarea contributiilor . Asa spun toate legile pensiilor , nimeni nu-si strange propriul fond . Dupa cum va spuneam , TOATE legile pensiiilor din Romania , incepand cu Legea 3/1977 , pana la cea in vigoare azi , sunt bazate pe principiul solidaritatii sociale , nu pe acumulare de contributii intr-un fond personal .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neindexarea pensiilor și aplicarea a noi impozite pensiilor. alinutza9 alinutza9 Care sunt șansele de a câștiga un proces deschis pe seama faptului ca nu s au indexat pensiile pe contributivitate conform ultimei legi a pensiilor? Și ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, se pot recupera banii opriți în 2021 din pensiile ... Sanda Nicolăescu 52 Sanda Nicolăescu 52 Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS? Ce trebuie făcut? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
In conditiile in care un pensionar continua activitatea cu contract ... mrnnistor mrnnistor In conditiile in care un pensionar continua activitatea cu contract de munca pe perioada nedeterminata (se achita toate taxele si impozitele aferente), de ce ... (vezi toată discuția)