Buna ziua, din pacate am un tata foarte ciudat, dificil si alcholic. Sub tratament medicamentos, bea si lesina si cand se trezeste nu se poate misca cateva ore. Problema e ca refuza ajutor. Este foarte violent verbal, a fost si fizic cat a putut sa fie, acum e mai mult verbal, desi daca te prinde cu mana care ii functioneaza, actioneaza. Se misca greu. Nu accepta sa mearga cineva sa ii faca curat cateva ore pe saptamana si sa ii faca de mancare. Am vreo motiune prin care pot legal sa il fortez spre binele lui, fie un azil, fie sa il pun cumva sub supraveghere? Eu personal nu sunt in tara, deci trebuie sa le coordonez de la distanta. As aprecia orice parere despre ce solutii exista.
Ma intereseaza si pe mine aceasta discutie, fiindca sunt oarecum in aceeasi situatie, tot tatal alcoolic violent si bolnav, eu tot in strainatate. As dori sa aflu mai multe despre internarea nevoluntara la azil, care sunt pasii care trebuie parcursi, daca ii cunoaste cineva. Familia a mai incercat de-a lungul timpului si au mai fost internari nevoluntare, insa de fiecare data s-a externat pe proprie raspundere, de la spitalele de psihiatrie. De cateva ori a fost convins-fortat sa accepte internarea, de alte cateva ori a fost dus cu ambulanta in camasa de forta cu trimitere de la medicul de familie. Nu stiu foarte multe detalii fiindca eram copil si nu eram implicata. Acum nu doresc sa am grija de el, doresc sa il internez la un azil. Are pensie suficient de mare pentru a se acoperi chiar si costurile unui azil mai "bun", daca exista asa ceva, dar presupun ca va fi vorba despre un azil pentru persoane cu probleme psihice, nu imi imaginez ca ar putea fi primit intr-un azil normal de batrani. Cum ajung cu el acolo pentru o internare permanenta fara acordul lui?
@vionescu05 Nu puteți să-l internați forțat și nevoluntar la un sanatoriu de psihiatrie, daca el se opune.
Nu-l puteți duce cu poliția la azil, cât încă are discernământ și trăiește pe picioarele lui.
Cât se mai poate îngriji singur, nu aveți ce face.
Dacă are pensie mare, poate plăti pe cineva să-l îngrijeasca la domiciliu. Se găsesc persoane interesate să câștige bani.
Multumesc pentru raspuns, banuiam dar am sperat ca s-a schimbat ceva intre timp, ca exista o noua procedura sau structura care sa se ocupe de aceste cazuri, deloc putine. Nu s-a putut face nimic niciodata nici prin politie, sistem medical, programe de reabilitare, nimic nu a putut ajuta cu adevarat. Iar pentru un alcoolic cu ceva probleme psihice dar probabil nu suficient de grave, sa doreasca reabilitarea si sa munceasca pentru ea, cred ca e posibil doar in filme. Intre timp raman familii (si vecini) care suporta scandaluri zi de zi pentru ca nu au incotro.
Dacã suferã de o boalã psihicã care îi afecteazã discernãmîntul, ar putea fi pus sub tutelã specialã.
Apoi internat la un azil special de psihiatrie.
Tutela specialã si numirea unui tutore, se obtine doar prin hotãràre judecãtoreascã.