avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Regim hotelier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Regim hotelier

Bună ziua,

Aș avea o întrebare scurtă legată de situația unui vecin. Doresc să închiriez apartamentul în regim hotelier și am obținut deja acordul a trei dintre cei patru vecini. Din păcate, unul dintre ei evită să îmi ofere un răspuns — nu a semnat, dar nici nu a oferit un motiv clar pentru refuz. Comunicarea cu el este foarte dificilă, iar situația trenează de aproximativ două luni.

Menționez că nu am insistat deloc în această perioadă și se poate observa din istoricul comunicării cât timp a trecut de la primul email. Am evitat să pun presiune, tocmai pentru a păstra o relație amiabilă.

Întrebarea mea este: ce pot face în continuare într-o astfel de situație? Există o cale legală sau procedurală de urmat atunci când o persoană nu răspunde deloc, dar nici nu refuză în mod oficial?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:51, 21 Iulie 2025
Buna ziua

Exact ca si abordarea dvs, din dorinta unei relatii amiabile, vecinul evita sa va dea raspunsul negativ. Insa din punctul meu de vedere este evident ca nu este de acord.

Daca nu este de acord, nu aveti alta varianta decat sa-l dati in judecata pentru ca hotararea instantei sa suplineasca acordul lui, dar sansele sa castigati nu sunt prea mari.

In practica hotararile sunt in favoarea celor care nu doresc deranjul. Un exemplu ar fi Hotarâre nr. 7267/2023 din 17.11.2023 pronunțată de Judecătoria Sectorului 6 București ([ link extern ] ."
Având în vedere că și domnul își închiriază apartamentul, consider că actuala lege este lipsită de echitate. Dumnealui își desfășoară activitatea fără nicio problemă, în timp ce eu sunt pus în situația de a depinde de acordul lui pentru a face același lucru. Mai mult, el închiriază în regim clasic, fără restricții.
Asta ar fi un punct de vedere ce v-ar da cistig de cauza, in cazul in care l-ati da in judecata, individul neavind un motiv intemeiat sa va refuze. Consultati un avocat, cel putin pentru o notificare avocatiala. Faptul ca exista hotariri date de judecatori in favoarea "celor ce nu doresc deranjul" nu e un izvor de drept si nu obliga pe un alt judecator sa nu va dea dreptate.

Fluviuliertator a scris:

Având în vedere că și domnul își închiriază apartamentul, consider că actuala lege este lipsită de echitate. Dumnealui își desfășoară activitatea fără nicio problemă, în timp ce eu sunt pus în situația de a depinde de acordul lui pentru a face același lucru. Mai mult, el închiriază în regim clasic, fără restricții.

Din păcate, fără judecată nu veți reuși, conform relatării dvs.
Mai discutati cu el încă o data și sa ii spuneți de judecată.
Notificarea de la avocat ar putea ajuta și sa scăpați de proces.
Notificările din partea cabinetului meu au dat rezultate și în ultimii 5 ani nu am ajuns la proces după notificări.Deci, notificarea poate ajuta mult omul nedreptățit pentru ca arata ca va deschide proces.

Daca nu îl dati în judecată nu ii spuneți de proces.

București 2025
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vă mulțumesc pentru opiniile oferite și pentru timpul acordat. Voi lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Vă doresc o zi bună!

Alte discuții în legătură

Refuz acord inchiriere apartament in regim hotelier silviu@12345 silviu@12345 Buna ziua! Detin un apartament pe care il inchiriez si am fost contactat de vecinul de sus pentru a semna un acord de asi inchiria apartamentul in regim ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Stimată doamnă manuela rășină spuneți dvs: „simpla închiriere ... robert1958 robert1958 Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: „Simpla închiriere a unui spațiu de locuit în calitate de persoană fizică nu îi schimbă ... (vezi toată discuția)