avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Blocul în care locuiesc a intrat într-un progam de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Blocul în care locuiesc a intrat într-un progam de reabilitare termică ...

Bună ziua!
Am o nelămurire și dumneavoastră m-ați putea lămuri.
Blocul în care locuiesc a intrat într-un progam de reabilitare termică, programul fiind prin PNRR, finanțat de Uniunea Europeană.
Constructorul înlocuiește și ferestrele, indiferent din ce material sunt confecționate, la toate apartamentele proprietate privată.
Acum vă întreb: fațada blocului constituie o proprietate comună al tuturor proprietarilor? La ferestrele apartamentelor, sunt aplicabile aceleași norme, de proprietate comună?
Legea 50/1991, la art 11, lit. B, prevede că ferestrele apartamentului pot fi înlocuite fără autorizație de construire, cu condiția păstrării formei și dimensiunii. De aici este lesne de înțeles că ferestrele unui apartament aparțin proprietătii și nu fac obiectul unui bun comun.
Fac precizarea că sunt în această situație și nu vreau să renunț la înlocuirea unor ferestre tripan confecționate de firma Qfort, profil Veka (lider mondial), cu alte ferestre marca Rehau, tripan, dar cu performanțe mai scăzute decât cele actuale. Coeficientul de pierdere termică și coeficientul fonic la cele montate, este mai bun decât cel cu care se dorește înlocuirea.
Singura problema ar putea-o constitui culoarea, dar și asupra acestui aspect se pot gasi soluții, colantare, vopsire,...
Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Constantin Dobre , utilizator 11:31, 11 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va pot obliga sa le schimbati. Vecinii meu au si alta culoare si nu le-au schimbat
acest răspuns util
Fiti sigur ca beneficiarul a obtinut Autorizatie de construire, nu s-ar putea desfasura altfel un proiect prin PNRR. Discutati cu constructorul si beneficiarul ce s-ar putea face ca sa nu fie probleme la Receptia la terminarea lucrarilor.
Sunt convins că au obtinut tot ceea ce este necesar. Dar atunci când vrei să pui în aplicare un program, având drept scop creșterea eficienței energetice pentru cetățean, trebuie să iei în calcul că cetățeanul au pute avea deja montat ceva superior ție, ca și constructor. Dacă primăria face un proiect de reducerea noxelor, și cineva are o masină care poluează 46 g/km, iar proiectul prevede că în localitate, vor rula doar mașini care poluează cu 53 g/km, ce va face proprietarul? Asta ca o comparație. Dar sunt mult mai multe. Mulțumesc frumos pentru răspuns!

ibn a scris:

Fiti sigur ca beneficiarul a obtinut Autorizatie de construire, nu s-ar putea desfasura altfel un proiect prin PNRR. Discutati cu constructorul si beneficiarul ce s-ar putea face ca sa nu fie probleme la Receptia la terminarea lucrarilor.

acest răspuns util
Primăria totuși încearcă. În plus de asta eu sunt funcționar la primărie, iar primarul încearcă să pună presiune, ințelegeți dumneavoastră. Sunt pregătit de proces/ apel/recurs/ plângere penală și orice mai este nevoie pentru a înțelege că proprietatea este inalienabilă.

gi-jane2 a scris:

Nu va pot obliga sa le schimbati. Vecinii meu au si alta culoare si nu le-au schimbat

la mine la bloc, asociatia a semnat un contract in care imputernicea primaria sa aprobe planurile, specificatiile, sa selecteze constructorul, sa supravegheze constructia si sa semneze receptia in numele asociatiei.
deci, vrei ca noi sau te descurci.
in asociatie au fost discutii, dar pana la urma interesul general a primat.
verificati ce contract ati semnat cu primaria.

Alte discuții în legătură

Balcon termopanat prin reabilitare Mirceab Mirceab Ca urmare a lucrarilor de reabilitare termica mi-au inchis balconul cu panou de termopan avand o inaltime a parapetului (partea opaca de jos a termopanului) de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica a blocului si obligativitatea schimbarii termopanelor Nicu2015 Nicu2015 Buna ziua. Locuiesc de cativa ani in blocul E21, din str. Nicolae Sebe, nr. 11 sector 3 Bucuresti. Cand m-am mutat in acest apartament tot ceea ce tine de ... (vezi toată discuția)
Predare amplasament bloc catre firma care executa reabilitarea termica -definitie NeluBalas NeluBalas La multi ani!Asta toamna blocul a intrat in programul de reabilitare termica,in care scop s-a procedat la aceasta predare de amplasament.Nu avem un proiect pe ... (vezi toată discuția)