Bună ziua!
Am o nelămurire și dumneavoastră m-ați putea lămuri.
Blocul în care locuiesc a intrat într-un progam de reabilitare termică, programul fiind prin PNRR, finanțat de Uniunea Europeană.
Constructorul înlocuiește și ferestrele, indiferent din ce material sunt confecționate, la toate apartamentele proprietate privată.
Acum vă întreb: fațada blocului constituie o proprietate comună al tuturor proprietarilor? La ferestrele apartamentelor, sunt aplicabile aceleași norme, de proprietate comună?
Legea 50/1991, la art 11, lit. B, prevede că ferestrele apartamentului pot fi înlocuite fără autorizație de construire, cu condiția păstrării formei și dimensiunii. De aici este lesne de înțeles că ferestrele unui apartament aparțin proprietătii și nu fac obiectul unui bun comun.
Fac precizarea că sunt în această situație și nu vreau să renunț la înlocuirea unor ferestre tripan confecționate de firma Qfort, profil Veka (lider mondial), cu alte ferestre marca Rehau, tripan, dar cu performanțe mai scăzute decât cele actuale. Coeficientul de pierdere termică și coeficientul fonic la cele montate, este mai bun decât cel cu care se dorește înlocuirea.
Singura problema ar putea-o constitui culoarea, dar și asupra acestui aspect se pot gasi soluții, colantare, vopsire,...
Mulțumesc frumos!
Eu am o ruda care sta intr-un bloc ce a trecut printr-un proiect similar, realizat de PS3, in calitate de imputernicit al asociatiei. Nu toti vecinii au schimbat termopanele, cei care aveau deja instalate termopane cu performanta superioara NU au fost de acord sa le schimbe si, ca atare, au ramas cu ele. Au fost si vecini care, avand termopane mai vechi, le-au schimbat cu cele noi dar au platit o mica diferenta pentru o mai buna calitate si performanta termica. Fara litigii, pur si simplu au discutat cu administratorul si executantul lucrarii. Oricum, din ce am inteles de la ruda mea, ca sa schimbe termopanul trebuie sa aiba acces pe proprietate, iar daca dvs nu le dati acces, din exterior nu au cum sa lucreze. Prin urmare, daca nu doriti, iar dansii nu vor sa se inteleaga cu dvs, atunci nu le deschideti usa si cu asta s-a incheiat orice discutie despre demontare termopan existent - montare termopan nou. Proprietatea in care aveti domiciliul sau resedinta e inviolabila, deci nu au ce sa faca. Singura problema s-ar pune atunci cand in contractul cu primaria ar exista penalitati pt beneficiarii care nu doresc sa schimbe termopanul, de aceea dvs trebuie sa solicitati acest contract si sa vedeti exact clauzele.
Cumparatoronline
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
La blocul in care locuiesc peste 80% din locatari am contractat o firma care a reabilitat foarte bine apartamentele noastre, pe costul nostru, respectand culorile initiale ale blocului. Intrucat unul dintre locatari era prieten cu unu' "Marean" de la primarie si nu voia sa cheltuie nimic, dupa scurt timp de la finalizarea lucrarii, primaria ne-a dat jos lucrarea terminata si au reabilitat pe banii de la UE 100% din apartamente, dar cu geamuri mai proaste decat avem si la o calitate execrabila a lucrarii (ne-au zburat aerisirile la primul vant puternic, blocul a facut mucegai, aproape tot e verde)...prinde orbu' in Romania si scoate-i ochii...daca are...ca la noi justitia de cam oarba...