avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Garanția percepută la închirierea unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Garanția percepută la închirierea unui imobil

Garanția percepută de proprietari la închirierea unui imobil, de către o persoană fizică, este legală sau nu?
Vă întreb asta pentru că am găsit un articol care spune că nu e legală. Vă reproduc mai jos un citat din articol, în acest sens:
"În rândul acestor clauze abuzive intră și populara garanție percepută în practică de mulți proprietari, pe motiv că din ea se acoperă eventualele daune produse de chiriași. Codul civil și chiar Legea locuinței specifică clar că astfel de sume sunt ilegale, ba mai mult, chiriașul ar putea să refuze să le plătească, fără teama de a fi dat afară."
- link editat -
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 06:38, 21 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este interesul proprietarului ca acest serviciu sa fie realizat de catre o firma autorizata, care sa faca revizia potrivit cadrului de reglementare la centrala termica, pentru ca este responsabilitatea lui sa ofere proprietatea cu instalatiile in buna regula....daca ar fi dupa chirias, probabil ca ar face-o cu persoana neautorizata, cu piese ieftine, cel mai probabil neomologate si clar centrala se poate defecta mai rapid, sa nu mai amintim de alte pericole (ex. interventii neautorizate facute de fostul chirias si cu bubuiala la noul....tot proprietarul o sa raspunda). Evident cand fixeaza pretul chiriei proprietarul tb sa ia in calcul si aceste costuri, astfel incat sa le includa in costul chiriei.
Cheltuielile realizate asupra unor elemente ce compun instalatiile proprietatii cade in sarcina proprietarului.
Chiriasul plateste chiria si factura de gaz...in ziua de azi contractul de furnizare se poate realiza rapid pe numele chiriasului (online), imediat dupa momentul semnarii contractului de inchiriere, asa ca daca nu plateste, compania furnizoare pe el il urmareste sa recupereze suma, nu pe proprietar.
Chiriasul nu "consuma" contoarele de apa, gaz, curent. El plateste ce inregistreaza acele aparate, care sunt ale proprietarului.
Depinde cum v-ați înțeles si prevazut in contractul de închiriere. Pt că dacă este contract pe 1 an normal ar fi proprietarul dacă este pe 10 ani chiriașul. Dar repet, depinde ce este prevazut in contract. Dacă nu este prevazut asa ceva, acest aspect poate face obiectul unei negocieri ulterioare.

costin_mentor a scris:

Verificarea tehnica periodica a centralei + instalatiei de gaz o data la 2 ani: cine ar trebui sa o suporte: proprietarul sau chiriasul?

Contractul este legea partilor, cat timp nu se incalca nicio lege. Da, este perfect, corect si normal sa va perceap o garantie. "Garantia" este esenta oricarei intelegeri/contract. O minima garantie ..garanteaza o minima diligenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere garsoniera - ajutor anghelada anghelada Doresc sa inchiriez o garsoniera, modern mobilata si aranjata, cu utilitatia, acces internet, telefon, centrala etc... Intrebarile mele sunt: 1. atunci cand ... (vezi toată discuția)
Plata factura verificare gaz de catre chirias Eladaela Eladaela Buna ziua.Stau intr-un apartament cu chirie,luna trecuta s-a facut verificare la instalatia de gaz si acum a venit factura.Proprietarii imi cer sa platesc eu ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie sa prezinte chiriasii pentru a închiria? chiriasul ... uncetatean uncetatean Ce acte trebuie sa prezinte chiriasii pentru a închiria? Chiriasii toti ce vor locuii in casa nu ar trebui sa aducă o adeverință precum ca sunt angajati ... (vezi toată discuția)