avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum beneficiez de cota redusa de tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum beneficiez de cota redusa de tva?

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie, doresc sa achizitionez un apartament in valoare de 97000 de euro, am incheiat antecontract cu avans de 15 in perioada martie 2025 cu cota redusa de 9%, iar bazat pe noul pachet fiscal as beneficia de cota redusa doar daca livrarea se face inainte de august 2026. Dezvoltatorul specifica ca livrarea se va face in jurul lunii martie 2026, intrebarea mea este daca trebuie sa suplimentez avansul la 20 ca sa beneficiez de cota redusa?
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Bumb06 , utilizator 21:50, 21 Iulie 2025
Buna ziua

Da, trebuie sa suplimentati avansul pana la 20% si sa va asigurati ca dezvoltatul va preda apartamentul pana la 1 august 2026.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, trebuie sa suplimentati avansul pana la 20% si sa va asigurati ca dezvoltatul va preda apartamentul pana la 1 august 2026.

Aveti un fragment din lege unde este stipulat acest lucru, eu inteleg ca persoanele care au antecontract inainte de august chiar daca au platit 15% beneficiaza de tva 9%
Avansul de 20% se aplica doar persoanelor care semneaza in perioada 3-31 iulie.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 9% sau 19% la achizitie imobil cu noile taxe 2025 Alexa1998 Alexa1998 Buna ziua, Am achitat deja suma de 5000 euro (TVA 9% inclus) la rezervarea unui apartament (pretul total cu TVA 9% inclus este de 120.350 Euro). ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ... Dodox Dodox Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ce TVA a fost aplicat. iar in 2024 am încheiat un antecontract pentru un alt apartament.pe ... (vezi toată discuția)
Tva pe locuinte. Hadrianb Hadrianb Salut comunitate, Am încheiat un antecontract in 2021 pentru un imobil, ulterior modificat (2024) cu actualizarea de TVA - de la 5 la 9%. Speța mea e ... (vezi toată discuția)