As avea,va rog, niste intrebari in legatura cu malpraxis medical. Intrebarile sunt mai jos. Va multumesc anticipat.
Situatie: Descendent al unei persoane decedate considera ca decesul a suvenit ca urmare a neaplicarii clare a protocoalelor de prim-ajutor la camera de garda
1. Cum se poate obtine fisa medicala? Trebuie neaparat sa se faca mai intai succesiunea?
2. Care sunt demersurile posibile? Instanta si/sau reclamatie la colegiul medicilor? Din nou, trebuie sa se faca mai intai succsiunea pentru a porni astfel de demersuri?
3. Care este termenul de prescriere?
4 daca se merge prin instanta, unde se introduce actiunea si unde are loc procesul? poate fi in alta localitate decat cea in care a survenit fapta?
5 care este termenul legal in care spitalul este obligat sa elibereze fisa medicala? sunt temeri ca fisa medicala poate fi modificata, mai ales daca termenul de timp este mare. cum se poate evita acest lucru?
6. daca se poate recomanda aici, ce avocati specializati in astfel de cazuri ati recomanda?
Multumesc. Dar am citit ca o lege recenta spune ca accesul la fisa medicala se poate face doar pe baza certificatului de mostenitor. Sau poate nu am inteles bine?
Norme din 12 decembrie 2016 de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003
art. 11
...
(3) În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima acordul prevăzut la alin. (2) și a intervenit decesul acestuia, datele cu caracter confidențial din foaia de observație, informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale pot fi furnizate, la cerere, pe baza certificatului de calitate de moștenitor.
La internarea intr-un spital , daca pacientul e constient , i se cere numele persoanei careia i se pot da informatii despre starea lui de sanatate , care ar fi date confidentiale . Acesta e “ acordul prevazut la alin. (2) “ . Daca pacientul a dat acest acord , numai persoana respectiva va putea primi informatii , nimeni altcineva , informatiile raman confidentiale si dupa decesul acestuia .
Multumesc frumos. Trebuie facuta succsiunea (impartirea propriu-zisa a lucrurilor, ceea ce este un pic dureros/dificil de facut imediat) pentru certificat de mostenitor? Se poate obtine un certificat de mostenitor doar prin dovedirea ca persoana are drept la mostenire (pentru a se urgenta demersul de malpraxis)?