avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ”Reducere” timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

”Reducere” timp de lucru

În contextul deficitului bugetar, angajatorul (instituție bugetară) ne ”propune” restrângerea programului de lucru cu câteva zile lucrătoare pe lună. Consider că este o micșorare mascată a salariului de încadrare.
În ce condiții poate face angajatorul acest lucru? Este legal?
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2025
adrianacali, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 15 Iulie 2025
angajatorul va propune de fapt modificarea CIM. CIM se modifica cu acordul partilor, fireste la cererea uneia din ele. da, solicitarea e legala. si dvs puteti sa cereti oricand, o modificare a CIM.
in situatia in care nu sunteti de acord, contractul vechi ramane in picioare. ce alte masuri poate lua angajatorul, depinde de clauzele CIM, si ale CCM, daca acesta exista, precum si de anexele corespunzatoare.
in cazul in care sunteti tentat sa acceptati acest lucru (ca o dovada de bunavointa) analizati cu atentie fisa postului si alte anexe ale CIM referitoare la obligatiile profesionale: in mod normal, si acestea ar trebui sa se imputineze.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este micsorare mascata a salariului de incadrare , ci a salariului realizat.

Anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice.

Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) art.17 C.mun., in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere decizii drepturi salariale monicalirca monicalirca Pentru modificarea drepturilor salariale nu trebuie mai intai sa se emita o decizie si apoi sa se intocmeasca actul aditional ? Exista cazuri cand se ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata prin micsorarea salariului! PioneerAngajat PioneerAngajat Salutare, am primit acum cateva zile din partea angajatorului formularele pentru a-mi da demisia sub pretextul ca vor sa desfiinteze pozitia, insa eu am ... (vezi toată discuția)
Modificare cim, informare inainte cu 15 zile sau 20? ginutz_a ginutz_a buna ziua, inainte sa se modifice codul muncii, pentru orice modificare a CIM faceam o informare angajatului cu 15 zile inainte de modificare. acum se face ... (vezi toată discuția)