avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi din Contract colectiv - sau din OUG ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi din Contract colectiv - sau din OUG ?

drepturi din Contract colectiv - sau din OUG ?

Buna ziua !
1. - In CCM-ul /2024-2025 la nivel de institutie s-a negociat un concediu suplimentar de 5 zile pentru angajati.
2. - In OUG 36 /2025 se spune ca angajatii care lucreaza in conditii vatamatoare au dreptul la 3-5 zile lucratoare - concediu odihna suplimentar.
3. - In OUG nr.36 /2025 se spune ca salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
PROBLEMA: colegul de la Resurse Umane a inteles ca: doar daca durata de munca este redusa, doar acei angajati ar avea dreptul la 3-5 zile concediu de odihnă suplimentar.
SOLUTIE: Interpretarea juristului nostru: pentru angajatii din institutii publice - se aplica art.3 alin.1 din Legea 31 /1991 - deci cele 3-5 zile concediu de odihnă suplimentar - se acorda daca sunt determinari DSP + recunoscute de Inspectoratul de stat teritorial pt protectia muncii.
Ori, COLEGUL de la Resurse Umane - a incurcat cazul, cu cazul angajatilor de la privat, in care cele 3-5 zile concediu de odihnă suplimentar - se acorda daca patronul negociaza cu sindicatul - caz in care se aplica art.3 alin.2 din Legea 31 /1991.
Sunt 2 cazuri diferite, angajati de la stat si angajati de la privat. El considera ca aceste zile se acorda DOAR daca ai redusa durata timpului de munca, adica DOAR daca lucrezi mai putin de 8 ore.
Va rugam din suflet un punct de vedere.

Legea acorda - cf. Art.II din Leg.31 /1991 pt acei angajati care au timp de munca redus, DAR nu interzice acest drept la alti angajati care lucreaza 8 ore ( nu au timp de lucru redus sub 8 ore ), daca se negociaza prin CCM acest drept.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 21 Iulie 2025
Este vorba despre conditii si nu despre durata timpului de munca... OUG 36 prevede clar : ... care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991 ...

art. 3
(1) Existenta condiţiilor deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase - la locurile de muncă se stabileşte, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii, pe baza determinarilor efectuate de către personalul încadrat în unităţile specializate ale Ministerului Sănătăţii din care rezultă depăşirea limitelor prevăzute de normele naţionale de protecţie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii au obligaţia de a verifica dacă la data efectuării determinarilor s-au aplicat toate măsurile pentru normalizarea condiţiilor de muncă şi dacă instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal.
..

In opinia mea, un salariat cu norma intrega beneficiaza de CO suplimentar.
Se spune ca un Contract colectiv este Legea partilor ? - în sensul Codului Muncii....
si ca nimeni nu-l mai poate modifica, atat timp cat acesta a fost valabil incheiat ?
Daca apare o Lege / OUG / HG ulterioara incheierii CCM -ului,
atunci acea Lege / OUG / HG mai poate modifica CCM-ul valabil si aflat deja in derulare ?

Daca un CCM este valabil pana la data de 10.07.2025,
iar OUG 36 /2025 intra in vigoare la data de 01.07.2025,
numarul de zile de concediu suplimentar de 8 zile - se vor acorda conform CCM-ului ?
sau
se va acorda un numar de 5 zile de concediu suplimentar - conform OUG 36 /2025 ?

OUG 36 /2025 bate CCM-ul ?
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
oanaportar, utilizator
Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi și obligații numai în limitele și în condițiile prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor conditii grele de munca euprotopopescu69 euprotopopescu69 Buna ziua, Doresc sa stiu ce prevede legislatia in legatura cu sporul pentru conditii grele de munca. Sunt pe cale sa accept un loc de munca ce se va ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna suplimentar pentru conditii speciale de munca 1criss 1criss Beneficiez de conditii speciale de munca conform H.G.nr1025/2003. Intrebare:In aceste conditii speciale de munca trebuie sa beneficiez si de concediu de ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu suplimentare elizbeth elizbeth Pentru lucrul la temperaturi extreme ( canicula, ger) in agricultura (in sere si solarii) se pot acorda zile suplimentare la concediul de odihna? Ce lege sau ... (vezi toată discuția)