Bună ziua,am primit decizia de pensionare in care am 27 ani contributivi, întrebarea mea este că din acești ani 18 au fost lucrați in grupa 1 (condiții speciale)in care aceasta perioadă de 6luni acordată la un an de grupa nu a mai fost considerată perioada contributiva și îmi trebuie 35 de ani contributivi că sa pot ieși la pensie, ,dar daca aveam 20 ani lucrați in grupa 1 de munca nu mai eram condiționat de stagiul de cotizare contributivi de 35 de ani și puteam ieși la pensie, așadar pot contesta decizia în instanță pentru acei 18 ani de grupa 1 de munca care mă condiționează sa am 35 de ani contributivi iar daca aveam 20 lucrați în grupa 1 nu mai eram condiționat de acești 35 de ani contributivi ?ce șanse am in instanță să-mi recuperez acei 9 ani care rezultă din cei 18 de grupa 1 să poată fi considerați contributivi langa cei 27 pentru a-mi acoperi stagiul de cotizare de 35 de ani?
Puteti contesta decizia în instantă ,fiind de recomandat. Nu ne arătati decât că din 27 de contributivi ,18 ani au fost lucrați in conditii speciale. Nu se poate aprecia șansele de câștig în fata unor atât de simple informații.
Deci casa de pensii după noua lege a pensiilor nu mai recunoaște perioada suplimentara acordată grupei de munca in condiții speciale respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat că fiind perioada contributiva dacă am mai puțin de 20 de ani lucrați în aceste condiții așadar dacă mi s-ar fi recunoscut și cele 6 luni la fiecare an lucrat in condiții speciale ca contributive atunci cei 9 ani rezultați din grupa de muncă atașați la cei 27 ar fi rezultat 36 de ani contributivi și decizia ar fi fost favorabilă. Menționez că dacă aș fi avut 20 de ani lucrați în condiții speciale de munca nu aș m-ai fi fost condiționat de cei 35 de ani contributivi ,deci nu mi se pare legal dacă ai sub 20 de ani lucrați în condiții speciale sa nu se mai recunoască cele 6 luni acordate că perioada suplimentara ca fiind perioada contributiva așadar fiind conditionat sa realizez cei 35 de ani contributivi și cei 18 ani in condiții speciale sunt considerați că lucrați în condiții normale de muncă . menționez că am 56 de ani împliniți și din cei 18 ani lucrați în condiții speciale ar trebui să am o reducere de 9 ani din vârsta standard de pensionare . Toți acești 18 ani in condiții speciale au fost lucrați în procent de 100%.
Urmariti Dosarul 1058/1/2025 de la ICCJ cu termen de cu termen de solutionare in 22/09/2025
La acesta au mai fost conexate cel putin 5 dosare{1428, 1429, 1430, 1475, 1476}..
Dacă prevederile art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 360/2023 trebuie să fie interpretate în sensul că, perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordate în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă şi perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea 360/2022, reprezintă stagiu de cotizare contributiv, în sensul prevederilor art. 3 lit. r) din aceleaşi act normativ, ce trebuie să fie avut în vedere la acordarea punctelor de stabilitate conform prevederilor art. 85 alin. (3) din lege sau, din contră, reprezintă stagiu de cotizare necontributiv.