avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Știe cineva care a fost decizia ICCJ în dosarul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Știe cineva care a fost decizia ICCJ în dosarul 1085/1/2025 ...

Bună,știe cineva care a fost decizia ICCJ în dosarul 1085/1/2025 cu termen de soluționare astăzi 22-09 -2025 privind perioadele suplimentare la grupele de muncă deosebite și speciale dacă vor fi considerate stagii de contributivitate sau rămân în continuare considerate perioade necontributive?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:20, 24 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este dosarul 1085 , ci 1058/1/2025 . Decizia este nr 319 , si este de respingere ca inadmisibila a sesizarii facute de Tribunalul Bistrita-Nasaud . Deci , NU . Perioadele acordate suplimentar ca urmare a muncii in grupe/conditii , raman necontributive .
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
acest răspuns util
Decizia nr.319 în dosarul nr. 1058/1/2025

Respinge, ca inadmisibile, sesizările conexate formulate de Tribunalul Bistriţa-Năsăud – Secţia I civilă, în dosarul nr. 2902/112/2024 şi de Tribunalul Tulcea – Secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal în dosarele nr. 1063/88/2024, nr. 1068/88/2024 şi nr. 1086/88/2024 privind dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

„dacă prevederile art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 360/2023 trebuie să fie interpretate în sensul că perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordate în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă şi perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea 360/2023, reprezintă stagiu de cotizare contributiv, în sensul prevederilor art. 3 lit. r) din aceleaşi act normativ, ce trebuie să fie avut în vedere la acordarea punctelor de stabilitate conform prevederilor art. 85 alin. (3) din lege sau, din contră, reprezintă stagiu de cotizare necontributiv”,

respectiv,

„dacă sporul de vechime în muncă primit ca urmare desfăşurării activităţii în grupele I şi II de muncă este stagiu contributiv, deoarece s-a plătit CAS mai mare decât condiţiile normale de muncă, respectiv 30% pentru grupa II şi 35% pentru grupa I de muncă;

dacă stagiul contributiv existent la 31.08.2024 este luat în calcul la acordarea punctelor de stabilitate sau stagiul contributiv la data pensionării (situaţie în care reclamantul a mai lucrat după pensionare şi a plătit CAS la bugetul de stat).”

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22 septembrie 2025.

Dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.
acest răspuns util
Ce proceduri ar fi posibile in acest caz {inadmisibilitate} ?
Ce ar urma sa se intamople ?
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator
acest răspuns util
In opinia mea ( dar eu nu sunt jurist ) , trebuie asteptata motivarea deciziei . In functie de asta , se poate vedea daca mai e ceva de facut , sau nu . Pana atunci , presupun ca raman in vigoare prevederile Legii 360/2023 asa cum sunt .
acest răspuns util
Rog juriștii să-mi spună ce urmează să se întâmple cu acele dosare(Bistrița Năsăud și Tulcea).
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua,am primit decizia de pensionare in care am 27 ani ... iulianpancu iulianpancu Bună ziua,am primit decizia de pensionare in care am 27 ani contributivi, întrebarea mea este că din acești ani 18 au fost lucrați in grupa 1 (condiții ... (vezi toată discuția)
Este corect si legal ,ca pentru anii de stagiu rezultati ca urmare ... emil tugneanu emil tugneanu Este corect si legal ,ca pentru anii de stagiu rezultati ca urmare a desfasurarii activitatii in grupe de munca nu se acorda puncte de satabilitate,avand in ... (vezi toată discuția)
Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)