avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pe data de 14 mai a.c. am avut un accident auto, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pe data de 14 mai a.c. am avut un accident auto, ...

Bună seara
Pe data de 14 mai a.c. am avut un accident auto, eu fiind păgubitul. Pe data de 15 mai a fost înregistrat dosarul de daună, mașina fiind daună totală economică. Până acum nu am primit nici o ofertă de despăgubire din parte asigurătorului.
Dacă puteți să-mi spuneți care este termenul LEGAL pentru rezolvarea unui dosar de daună.
Mulțumesc. O seară bună.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Bună seara

Termenul legal pentru rezolvarea unei daune auto, conform legislației în vigoare, este de 30 de zile de la data depunerii cererii de despăgubire. În acest interval, asigurătorul are obligația să notifice partea prejudiciată cu privire la acceptarea sau respingerea cererii de despăgubire, precum și motivarea acesteia. În cazul acceptării, asigurătorul are la dispoziție încă 10 zile pentru a efectua plata despăgubirii, dacă este cazul.
Elaborare:
Notificarea asigurătorului:
După producerea unui accident, este important să notifici asigurătorul despre daunele suferite în termenul prevăzut de contractul de asigurare, de obicei 2 zile lucrătoare, dar maxim 24 de ore în cazul furtului.
Dosarul de daună:
Asigurătorul are obligația de a înregistra toate documentele depuse la dosarul de daună și de a efectua constatarea prejudiciilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data avizării, sau la o dată ulterioară convenită de părți, conform Autorității de Supraveghere Financiară.
Soluționarea cererii:
Asigurătorul are 30 de zile calendaristice pentru a notifica partea prejudiciată cu privire la aprobarea sau respingerea cererii de despăgubire și pentru a oferi o ofertă de despăgubire justificată.
Plata despăgubirii:
În cazul aprobării cererii, asigurătorul trebuie să plătească despăgubirea în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea ultimului document solicitat.
Verificări suplimentare:
Dacă asigurătorul dispune efectuarea unei anchete suplimentare, acesta este obligat să notifice partea vătămată în termen de 5 zile lucrătoare de la deschiderea dosarului de daună și să comunice rezultatul acesteia în maxim 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire.
În concluzie, legislația prevede termene clare pentru rezolvarea dosarelor de daună auto, asigurând o anumită predictibilitate în procesul de despăgubire.
Mulțumesc pt. răspuns.
Asigurătorul( e vorba de alliantz)tot zice că e investigație suplimentară. Sunt 4 cereri de urgentare înregistrate, e-mail trimis la ei, același răspuns după 2 luni și jumătate aproape. La mail nici măcar nu au răspuns. Nu știu ce să mai fac.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizare în scris către ASF..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata dauna asigurari intarziata DenisaJianu DenisaJianu Ce este de facut daca au trecut doua luni de cand ASTRA trebuia sa imi plateasca daunele, iar acest lucru nu se intampla. Am sunat la call center, dar doamna ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)