avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua, Vă cer ajutorul și o opinie avizată ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua, Vă cer ajutorul și o opinie avizată privind o ...

Bună ziua,

Vă cer ajutorul și o opinie avizată privind o situație în care mă simt complet nedreptățită.

Am fost implicată recent într-un accident rutier produs într-un sens giratoriu cu două benzi de circulație.
Eu mă aflam pe banda 2 (cea din stânga), unde marcajele permit atât mersul înainte, cât și ieșirea la stânga. Intenționam să ies din sens.
Celălalt conducător auto era pe banda 1 (lângă acostament), unde marcajele indicau clar doar direcția înainte, dar a virat brusc la stânga, tăindu-mi calea. Impactul a fost inevitabil.

Am completat amiabila pe loc și i-am dat polița de asigurare, fiind puțin debusolată în acel moment. Ulterior, m-am dus la Poliția Locală și am solicitat imaginile video din zonă. Pe înregistrări se vede că:

-celălalt șofer era deja în sens, dar m-a așteptat să pătrund,
-apoi a accelerat brusc exact în momentul în care urma să ies,
-doar eu am frânat, el nu a frânat deloc (deși a declarat contrariul).

În ciuda acestora, Poliția Rutieră mi-a transmis că eu aș fi vinovată, pentru că nu aș fi acordat prioritate de dreapta. Mă nedumerește complet această interpretare, întrucât manevra lui a fost contrară marcajelor rutiere.

Mai mult, mi s-a spus că marcajele rutiere ar avea doar caracter „orientativ”, în urma unei modificări legislative recente. Nu știu exact ce lege reglementează acest aspect, dar mi se pare absurd să fie lăsate marcaje în sens contrar reglementărilor actuale, mai ales când acestea pot induce în eroare participanții la trafic.

În acest context, am următoarele întrebări:

Se mai poate face ceva legal, având în vedere că au trecut peste 24 de ore de la completarea amiabilei, dar între timp au apărut probe video care schimbă perspectiva accidentului?
Pot contesta amiabila, sau pot merge în instanță civilă împotriva celuilalt șofer, invocând că a indus în eroare sau că a efectuat o manevră interzisă?
Pot acționa în judecată administrația drumurilor (sau instituția responsabilă cu marcajele rutiere) pentru că nu au modificat/schimbat marcajele în sensul giratoriu, deși legea ar fi fost schimbată? Consider că acest aspect a contribuit direct la accident.
Este adevărat că marcajele au doar caracter orientativ în prezent? Există vreo lege sau OUG care spune acest lucru? (dacă da, vă rog să mă îndrumați către textul legal).
Mulțumesc anticipat tuturor celor care mă pot ajuta cu un sfat sau cu informații concrete!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iulie 2025
adinaandreea1911, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 00:23, 27 Iulie 2025
Buna ziua

Dvs vroiati sa iesiti din sensul giratoriu de pe banda a doua? În sensul giratoriu, schimbarea benzii se face conform regulilor generale de circulație, acordând prioritate vehiculelor care se află deja pe banda spre care se virează.

Prin urmare, dvs sunteti vionovata de accident.

Marcajele rutiere nu sunt orientative.
Am inteles ca de cand s a bagat legea asta noua cu prioritatea de dreapta in sensul giratoriu, ar fi trebuit sa fie sterse marcajele care indica directia de mers, avand in vedere ca el nu avea voie sa mearga decat inainte pe banda respectiva, conform marcajelor, vinovata este administratia drumurilor. Din ce am cautat, in Romania, 90% din marcajele si semnele care indicau pana acum directia de mers s-au scos, tocmai pentru a se respecta legea asta. Asta mă nedumerește.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Dvs vroiati sa iesiti din sensul giratoriu de pe banda a doua? În sensul giratoriu, schimbarea benzii se face conform regulilor generale de circulație, acordând prioritate vehiculelor care se află deja pe banda spre care se virează.

Prin urmare, dvs sunteti vionovata de accident.

Marcajele rutiere nu sunt orientative.

Legea cu prioritatea de dreapta in interiorul sensurilor giratorii este relativ veche (2002 sau mai veche).
Ceea ce ma nedumereste in istorisirea dvs este faptul ca marcajul de pe banda dvs indica posibilitatea de a iesi prin stanga din sensul giratoriu, ori iesirea se face doar prin dreapta ("Eu mă aflam pe banda 2 (cea din stânga), unde marcajele permit atât mersul înainte, cât și ieșirea la stânga.").

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Un raspuns autorizat, va rog! poti sa te intorci in sensul giratoriu ... nicupiciu nicupiciu Un raspuns autorizat, va rog! Poti sa te intorci in sensul giratoriu de pe banda 1? Nu i dam de cap deloc, Unii zic ca da, altii ca nu! Si inca ceva, Banda 2 ... (vezi toată discuția)