avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Înlocuire coloană principală
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Înlocuire coloană principală

Înlocuire coloană principală

Bună ziua,
Anul trecut au apărut infiltrații de apă la mine în apartament de la coloana principală de apă care are 40 de ani și se pare că cedează. S-a reparat fisura în ianuarie iar vecinii de coloană (mai puțin cel de la ultimul etaj) sunt de acord să se schimbe toate țevile pentru a preveni astfel de probleme.

Administrarea asociației de proprietari (pe 6 scări) e făcută de o firmă și am cerut să ne dea 2 oferte de preț pentru lucrare - lucru care nu s-a întâmplat. Președintele a demisionat de ceva ani( nu mi-e clar dacă oficial, în scris).

Acum infiltrația a reapărut. Ce pași ar trebui să fac pentru a se realiza schimbarea coloanei de apă-canal?

Lateral de problemă, unde/cine ar trebui să aibă situația juridică a asociației? Cine-i președinte, CEX, cenzor? Pot cere, ca simplu proprietar, de la administrator deciziile de la adunările generale precum și sumele de rulment și reparații?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2025
Shiva, utilizator
Cel mai recent răspuns: Shiva , utilizator 09:01, 30 Iulie 2025
Pentru a interacționa eficient cu administrația pe astfel de probleme, trebuie să contactați președintele sau, în lipsa lui, comitetul executiv.
Din păcate e o nebuloasă partea juridică a asociației. De asta întrebam cine ar trebui să știe situația juridică curentă - teoretic cred că tot firma de administrare.
Daca eu as avea firma de administrare, in conditiile expuse de catre dvs., as incheia activitate cu asociatia dvs. foarte rapid. Firma despre care vorbiti se complace intr-o adevarata balacareala - nu stiu daca-i cuvantul potrivit si chiar nu stiu daca-i convine situatia pentru ca in decursul activitatii se ivesc sute de situatii la care raspunzatoare este conducerea as. prop., nu firma de administrare. Ei acum "centreaza" si tot ei "dau cu capul" - ceea ce nu este in regula - dar se bazeaza ei pe ceva...
In aceste conditii, din cele 6 scari, alegeti-va cateva persoane serioase care sa se ocupe de as. prop. Practic L 196/2018 permite convocarea AG de cel putin 20% dintre membri. In AG alegeti un comitet ex. format din 4 membri, dintre care alegeti un presedinte. Cautati pe cineva sa se ocupe de cenzorat. Daca nu gasiti pe cineva din cadrul as. prop. cautati pe cineva dinafara asociatiei.
Cereti ajutorul Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei locale. Sigur au sa va ajute !
Dupa reorganizare o sa va vina mai usor sa va desfasurati activitatea in cele mai bune conditii.
Va dau un link al Legii nr. 196 /2018, pe care va rog sa o cititi.
Nu mai lasati pe altii sa va conduca asociatia de prop.
[ link extern ]
Daca mai aveti nevoie de ceva, pe acelasi topic puneti intrebari.
Mult succes!
Probabil se bazează pe art 66.1
Art. 66. - (1) Administratorul are, în principal, următoarele atribuţii:
a) administrează imobilul, propune şi supraveghează lucrări având ca scop
conservarea şi întreţinerea acestuia;
b) supraveghează atât lucrările care privesc administrarea, cât şi personalul
angajat;

Cu siguranță, la o verificare, asociația n-ar fi în ordine cu actele. Dar nici vecinii nu doresc să se implice; ultima ședință despre schimbarea președintelui s-a terminat fără vreo shimbare (și fără majoritate, că au participat prea puțini).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum platim salariu administrator? DORUSTA DORUSTA Buna ziua. De curând AG a angajat o firma care să administreze asociaţia. Administratorul a spus că ne va costa în jur de 30 de lei pe apartament. Dar ... (vezi toată discuția)
La o asociație de proprietari, o persoană care nu face parte ... ceciliabraek@gmail.com ceciliabraek@gmail.com La o asociație de proprietari, o persoană care nu face parte din asociația de proprietari, nu este proprietară în acel bloc, nu este membru al asociației ... (vezi toată discuția)
Salariile administrator președinte, cenzor comitet executiv CRS defence CRS defence As dori sa ies din asociația de proprietari că membru cu toate că dețin un apart.in bloc cum as putea sa fac acest lucru? As dori sa știu dacă ies ca ... (vezi toată discuția)