avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal meu a decedat in anul 2006 iar bunica dupa tata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal meu a decedat in anul 2006 iar bunica dupa tata ...

Buna ziua,
Tatal meu a decedat in anul 2006 iar bunica dupa tata a decedat in 2023 .
In ce ordine trebuie sa fac succesiunile ? Prima dupa tata sau dupa bunica ?
Pot face ambele succesiuni in acelasi timp ?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2025
Barzote, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 00:34, 1 August 2025
Succesiunile succesive se referă la situația în care se dezbat mai multe moșteniri, de la persoane diferite, dar care au loc într-un interval de timp relativ apropiat, astfel încât este posibilă gestionarea lor într-un singur proces notarial. De obicei, se întocmește un singur certificat de moștenitor, dar pentru fiecare defunct se stabilește separat masa succesorală și drepturile moștenitorilor.

raluk0207 a scris:

Vasile Braun a scris:

de reguă în cazul succesiunilor succesive,cum este cazul de fată,notarul instrumentator eliberează un singur act în care sunt cuprinse 2 certificate de mostenitor. principiu - mostenirile se dezbat în ordinea deschiderii lor. o mostenire se deschide la data decesului autorului acesteia.

Nu sunt moșteniri succesive, fiindcă tatăl a murit înaintea bunicii.

În cazul succesiunilor succesive, se pot dezbate mai multe moșteniri (de la mai mulți defuncți) în cadrul aceluiași proces notarial.
Procedura:
Identificarea succesiunilor: Se identifică toate succesiunile care trebuie dezbătute.
Ordinea deceselor: Se stabilește ordinea în care au decedat persoanele.
Dosare separate: Pentru fiecare succesiune se deschide un dosar separat, dar toate sunt conexate.
Certificat unic: Se emite un singur certificat de moștenitor, care va conține informații despre toți defuncții și drepturile moștenitorilor.
Taxe și impozite: Se calculează taxe și impozite pentru fiecare moștenire în parte, în funcție de masa succesorală și perioada de timp scursă de la deces.

Barzote a scris:

Buna ziua,
Tatal meu a decedat in anul 2006 iar bunica dupa tata a decedat in 2023 .
In ce ordine trebuie sa fac succesiunile ? Prima dupa tata sau dupa bunica ?
Pot face ambele succesiuni in acelasi timp ?
Multumesc

Succesiunile succesive se refera la situația în care un moștenitor direct a murit după autorul său și fără sa își fi exercitat dreptul de opțiune succesorala.
Însuși termenul "succesiv" înseamnă unul după altul.
Nu pluralitate de succesiuni.
În speta de față, intervine reprezentarea succesorală.
Moștenirea bunicii nu are nicio legătură/dependență cu moștenirea tatălui.
Se poate dezbate indiferent dacă moștenirea tatălui va fi dezbătută sau nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai pe scurt și mai pe românește: o moșteniți pe bunica în mod direct. Nu este nevoie de succesiunea tatălui în prealabil, pentru că acesta a murit înaintea bunicii. Dacă tatăl a avut și alți copii, împreună moșteniți de la bunica cota pe care ar fi moștenit-o tatăl, dacă trăia.

În măsura în care tatăl avea la momentul morții ceva bunuri pe numele său, puteți face separat succesiunea după el, La aceasta, pe lângă dumneavoastră și eventualii alți copii ai tatălui, are dreptul și soția supraviețuitoare (care nu participă la succesiunea bunicii).
Buna ziua,
Multumesc ptr raspuns.
In varianta in care tatal meu nu a avut bunuri pe numele lui mai este necesar sa fac succesiunea dupa el ?
La momentul decesului tatului era divortat de mama mea . Oare in acest caz mama mea mai este implicata intr-o eventuala succesiune ?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunica, bunic decedat, fiul lor unic (deci tata'meu) decedat illi illi buna ziua, as dori sa ma informez in legatura cu succesiunea dupa bunica din partea tatalui meu (bunic decedat) tata a decedat (fiu unic) anul trecut, nici ... (vezi toată discuția)