avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Mai jos va prezint pe scurt situatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Mai jos va prezint pe scurt situatia litigioasa cu ...

Buna ziua!
Mai jos va prezint pe scurt situatia litigioasa cu privire la un loc de parcare platit si neatribuit, astfel:

1. In data de 06.03.2020 am incheiat un antecontract cu cu un dezvoltator imobiliar din Brasov pentru un apartament, loc de parcare si o boxa in complexul rezidential construit de aceasta firma
2. In data de 11.03.2020 am platit prin ordin de plata integral apartamentul
3. In data de 17.06.2020 am platit parcarea (desi nu aveam acces la ea)
4. In data de 15.09.2020 am primit acces la parcare pe un loc de parcare stabilit de comun acord cu administratorul unic al dezvoltatorului
5. In data de 21.02.2021 am achitat integral boxa
6. In data de 26.02.2021 am incheiat contractul de vanzare cumparare pentru apartament si boxa. Parcarea nu a fost inclusa intrucat locurile de parcare nu erau evidentiate cadastral. Dezvoltatorul si-a luat angajamentul ca pana la data de 30.04.2021 se va incheia un act aditional pentru parcare.
7. In data de 26.01.2022 vazand pasivitatea dezvoltatorului , am trimis prin Posta Romana (cu confirmare de primire), o notificare pentru incheierea actului aditional pentru parcare – nu am primit raspuns
8. In data de 06.07.2022 dezvoltatorul a evidentiat cadastral locurile de parcare. Acest lucru l-am aflat ulterior prin consultarea sitului ANCPI si nu de la dezvoltor care ar fi trebuit sa procedeze la incheierea actului aditional. De la aceasta data, daca era de buna credinta dezvoltatorul, ar fi trebuit sa incheiem actul aditional asumat.
9. In data de 15.02.2023 am consultat un avocat si a fost trimisa o noua notificare prin Posta Romana (cu confirmare de primire) – nu am primit niciun raspuns
10. In data de 11.05.2023 vazand in continuare pasavitatea dezvoltatorului a fost introdusa actiune in instanta cu ajutorul avocatului
11. In data de 23.06.2023, notarul la care a fost incheiate antecontractul si contractul de vanzare – cumparare m-a contactat si m-a invitat sa semnez actul aditional. Avand in vedere modul de lucru si seriozitatea dezvoltatorului am solicitat un draft al actului aditional. Din analiza si consultand si situl ANCPI am constatat ca locul de parcare ce era cuprins in actul aditional (CF XXX117) era diferit de cel convenit cand i-am dat banii solicitati (CF XXX118).
12. In data de 25.06.2023 i-am raspuns in scris notarului ca locul de parcare trecut in actul aditional nu este cel promis.
13. In data de 03.07.2023 dezvoltatorul a incheiat act de vanzare – cumparare pentru un vecin de imobil pentru locul de parcare cu (CF XXX120).
14. In data de 26.07.2023 am inscris litigiu pentru CF XXX119 la OCPI Brasov intrucat actiunea in instanta solicita incheierea actului aditional pentru acest imobil
15. In data de 30.08.2023 dezvoltatorul incheie contract de vanzare-cumparare pentru locul de parcare CF XXX119 (ce mi-a fost promis) cu persoana fizica - AS (sotia administratorului unic ACF) pentru un pret de 4 ori mai mic decat cel platit de mine in 17.06.2020 (lucru ce l-am aflat din contractul de vanzare- cumparare pus la dosar). Aceasta a cumparat acest loc de parcare desi se afla in fata imobilului in care locuiesc eu (BV6) si la aproximativ 200 m de imobilul in care locuieste (BV4) si are 3 locuri de parcare (aflate in proprietatea dexvoltatorului in zona imobilului BV 4). In actul de vanzare cumparare era mentionat procesul aflat pe rol.
16. In data de 31.08.2023 - sotia dezvoltatorului AS a inscris la OCPI Brasov dreptul de proprietate asupra CF XXX119
17. In data de 16.10.2023, analizand situatia din teren coroborata cu cea din documentatia cadastrala am constat ca locul de parcare cu CF XXX117 nici nu exista fizic in teren, practic mi se vindea ceva ce nu puteam folosi. Codul Civil - Art. 555 alineat 1 stipulează faptul că: (1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege și astfel eu ajungeam în imposibilitatea de a folosi acel loc de parcare. Am depus o plangere pentru tentativa de inselaciune la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov – inca nu am un raspuns cu primire la mersul anchetei.
18. In data de 22.10.2024 Judecatoria Brasov a dat castig de cauza dezvoltatorului pe motiv ca nu esxista un inscris incheiat intre mine si dezvoltator in care sa fie stipulat ca trebuie sa imi fie dat acel loc de parcare (CF XXX119), in schimb dezvoltatorul recunoaste ca trebuie sa-mi atribuie un loc de parcare in complex. Probele prezentate in dosar (fotografii si declaratia unui martor) nu au fost luate in considerare de instanta. Instanta a retinut doar cele prezentate de dezvoltator si nimic din ce am prezentat eu
19. In data de 03.12.2024 am declarat apel la Tribunalul Brasov
20. In data de 20.06.2025 instanta Tribunalului Brasov a dat castig tot dezvoltatorului pe aceleasi motive ca si Judecatoria
Initial actiunea in instanta presupunea doar „obligatia de a face” a dezvoltatorului pentru locul de parcare promis. Dupa ce locul de parcare promis a fost vandut catre sotia administratorului unic al dezvoltatorului si astfel sa zadarniceasca vanzarea catre mine a imobilului promis, a fost completata actiunea in contradictoriu si cu persoanele fizice AS (sotia administratorului) si ACS (administratorul unic).
Prin ce a intreprins dezvoltatorul dovedeste ca este de rea credinta:
- in contractul de vanzare – cumparare incheiat era prevazut un termen de incheiere act aditional, termen care nu l-a respectat. Nici dupa evidentierea cadastrala a locurilor de parcare nu a initiat incheierea locului de parcare. A facut acest lucru abia dupa introducerea actiunii in instanta.
- a fost administrata si proba cu martori (un vecin care a confirmat ca eu am parcat pe CF XXX119 de la inceput si nu as fi putut face acest lucru fara acceptul dezvoltatorului)
- AS si ACF au avut declaratii diferite cu motivul care i-a determinat sa cumpere locul de parcare. Acest loc de parcare este singurul imobil care se afla in proprietatea persoanelor fizice AS si ACF, apartamentele detinute in blocul BV 4 sunt in proprietatea dezvoltatorului. De ce a cumparat exact locul de parcare in litigiu si nu oricare alt loc de parcare din cele 24 existente? De ce nu a cumparat apartamentele
- Sunt inscrisuri in care am prezentat ca eu mi-am indeplinit obligatia de a plati locul de parcare si am facut demersuri pentru incehiere act aditional inainte de inaintarea actiunii in instanta.

Cele 2 instante au dat castig de cauza dezvoltatorului. Probabil capetele de cerere au fost gresit formulate si ca nu exista niciun inscris prin care sa dovedesc ca dezvoltatorul mi-a promis acel loc.
Avand in vedere faptul ca locul de parcare cu CF XXX119 nu-l voi obtine, va rog sa sfatuiti cum sa procedez sa-l determin pe dezvoltator sa incheie act aditional pentru un loc de parcare care exista si fizic in teren. Mentionez ca in instanta dezvoltatorul a recunoscut ca trebuie sa-mi atribuie un loc de parcare , dar in rezolutie nu este mentionat nimic cu privire la acest lucru.
Credeti ca as avea castig de cauza daca as face apel la sentinta Tribulanului Brasov?

Va multumesc!
Ar fi bine sa mergeți la un av pt o a doua opinie cu hotărârile pronunțate.E mai puțin relevant ce scrieți dvs amănunțit,important este cum a fost redactata acțiunea,cum a motivat instanta hotărârea pronunțată etc.Spun a doua opinie pt ca presupun ca ați av angajat,nu cred ca era genul de proces în care va hazardat cu ,,auto reprezentare"cum ii place justitiabililului român sa spună. Mai mult decat atat precizați în postarea dvs ca au fost 2 hotărâri nefavorabile deci nu se pune problema de apel ci eventual de recurs..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord de asociere SethBV SethBV Buna ziua, Locuiesc intr-un ansamblu rezidential nou, format din 4 blocuri. La subsol, sub toate cele 4 blocuri este o parcare subterana. Fiecare bloc are ... (vezi toată discuția)
Gradina si loc parcare fara cf aben07 aben07 Buna ziua, Urmeaza sa cumpar un apartament de la dezvoltator cu gradina si loc de parcare inclus (privat) + cota parte din terenul din jurul blocului si drum. ... (vezi toată discuția)
Expirare antecontract vanzare cumparare razvan1985 razvan1985 Buna ziua, Am semnat anul trecut un antecontract pentru o boxa intr-un imobil nou. Actul a expirat intre timp, Apartamentul l-am cumparat deja Pana acum ... (vezi toată discuția)