avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca am o pensie pentru limita de vârstă si imi ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca am o pensie pentru limita de vârstă si imi retine ...

Am o rugaminte la dumneavoastra, si anume : Daca am o pensie pentru limita de virsta si imi retine ce am peste 3000 de lei cass cred ca e normal
Insa am si 494 de lei fiind urmas al prizonierilor de razboi in Siberia si statul ia si de aici 10 % pentru cass. Este legal sa ia din doua parti , eu fiind o singura persoana. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:11, 7 August 2025
Nu vă ia nimic în plus din 2 locuri, ci vă reține taxa de 10% CASS din TOTAL venit, deci e dintr-un singur loc calculat la total.
Nu vă reține 20%, deci este legal potrivit LEGII 141/2025..

Oricum, statul vă face o favoare, și pe 3.000 lei nu plătiți deloc CASS.
Deci cele 2 venituri nu se cumulează la taxarea contribuției CASS.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2025
Dapix, utilizator
Ma refer la faptul ca 71 lei e impozitul luat pe pensia mea actuala de 3713 lei. Se face ca CASS sa fie 120 de lei cumulat cu venitul de la legea 118/ 1990 si impozitul sa fie cumulat cu venitul din legea 118/1990 si sa fie 108 lei care e mai mare de 71 lei in prezent . Tot statul sa cistige.
Asta e calculul? Va multumesc.
La indemnizația pe lege specială reparatorie se reține 10% din brut.

Asigurati cu plata contributiei incepand cu data de 1 august 2025

Categoriile de mai jos au calitate de asigurat pana la data de 1 septembrie 2025, potrivit legii, iar dupa aceasta data, calitatea de asigurat se mentine urmare a retinerii la sursa, incepand cu data de 1 august 2025, de catre platitorul de venit, a contributiei de 10%, nefiind necesar niciun demers suplimentar din partea acestora:
a) pensionarii cu venituri peste 3.000 lei – pentru partea care depaseste suma de 3.000 lei;
b) beneficiarii unor legi speciale – veterani, revolutionari etc.;
c) persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj
d) persoanele fizice care beneficiaza de venit minim de incluziune – ajutor social;
e) persoanele care se afla in concediu de acomodare sau de crestere si ingrijire copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! mă interesează cu noua lege cea cu ,10% din indemnizație ... ionuthau ionuthau Buna ziua ! Mă interesează cu noua lege cea cu ,10% din indemnizație creștere copil cum o sa fie am mai citit și poți da o declarație la ANAF și ... (vezi toată discuția)
Sunt beneficiarul unei pensii în baza legii 118 în ... @nastase @nastase Bună ziua sint beneficiarul unei pensii în baza legii 118 în valoare de 2968 roni mi sa oprit contribuția cass 297 de roni este legal dacă nu unde sa ma ... (vezi toată discuția)
Am două întrebări, vă rog, referitoare la articolul ”indemnizații ... IonIoanaAnca IonIoanaAnca Am două întrebări, vă rog, referitoare la articolul ”Indemnizații de medical mai mici și diferite în funcție de perioada concediului, renunțarea ... (vezi toată discuția)