Am o rugaminte la dumneavoastra, si anume : Daca am o pensie pentru limita de virsta si imi retine ce am peste 3000 de lei cass cred ca e normal
Insa am si 494 de lei fiind urmas al prizonierilor de razboi in Siberia si statul ia si de aici 10 % pentru cass. Este legal sa ia din doua parti , eu fiind o singura persoana. Va multumesc anticipat.
Nu vă ia nimic în plus din 2 locuri, ci vă reține taxa de 10% CASS din TOTAL venit, deci e dintr-un singur loc calculat la total.
Nu vă reține 20%, deci este legal potrivit LEGII 141/2025..
Oricum, statul vă face o favoare, și pe 3.000 lei nu plătiți deloc CASS.
Deci cele 2 venituri nu se cumulează la taxarea contribuției CASS.
Ma refer la faptul ca 71 lei e impozitul luat pe pensia mea actuala de 3713 lei. Se face ca CASS sa fie 120 de lei cumulat cu venitul de la legea 118/ 1990 si impozitul sa fie cumulat cu venitul din legea 118/1990 si sa fie 108 lei care e mai mare de 71 lei in prezent . Tot statul sa cistige.
Asta e calculul? Va multumesc.
La indemnizația pe lege specială reparatorie se reține 10% din brut.
Asigurati cu plata contributiei incepand cu data de 1 august 2025
Categoriile de mai jos au calitate de asigurat pana la data de 1 septembrie 2025, potrivit legii, iar dupa aceasta data, calitatea de asigurat se mentine urmare a retinerii la sursa, incepand cu data de 1 august 2025, de catre platitorul de venit, a contributiei de 10%, nefiind necesar niciun demers suplimentar din partea acestora:
a) pensionarii cu venituri peste 3.000 lei – pentru partea care depaseste suma de 3.000 lei;
b) beneficiarii unor legi speciale – veterani, revolutionari etc.;
c) persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj
d) persoanele fizice care beneficiaza de venit minim de incluziune – ajutor social;
e) persoanele care se afla in concediu de acomodare sau de crestere si ingrijire copil.