avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Unchiul meu (frate cu tatal meu) casatorit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Unchiul meu (frate cu tatal meu) casatorit , fara ...

Buna ziua,
Unchiul meu (frate cu tatal meu) casatorit , fara copii a decedat in anul 1996, sotia lui a decedat dupa 2 ani in 1998. La decesul unchiului parintii lui nu mai erau in viata. In viata acum sunt , o sora de 91 de ani, nepotii de frati predecedati si postdecedati, precum si sotia supravietuitoare (unica mostenitoare) a unuia dintre frate postdecedat.
Succesiunea dupa unchiul decedat nu este facuta, dar, sotia lui, supravietuitoare la momentul deschiderii succesiunii dupa unchiul decedat in 1996, a lasat un testament universal pentru bunurile imobile unei nepoate de frate din partea ei. Titlul de proprietate este pe numele unchiului meu, rolul nominal la taxe si impozite este inca pe numele unchiului. Nepoata care a primit testamentul nu a facut succesiunea dupa sotia unchiului pana acum. Intrebare: sora acestuia si nepotii de frate predecedat si postdecedati pot deschide succesiunea dupa unchiul decedat? daca sotia acestuia a lasat testament nepoatei sale?
Cum trebuie procedat?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
georgeta gaman, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgeta gaman , utilizator 08:19, 12 August 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! Da, moștenitorii legali al unchiului pot dezbate moștenirea după unchi, întrucât testamentul soției vizează partea ei din moștenire, cu mențiunea că trebuie să facă dovada că au acceptat expres sau tacit moștenirea (ei sau autorii lor) în termen de 6 luni de la deces. Împrejurarea că titlul de proprietate este emis pe numele unchiului nu este suficientă pentru a constata că bunurile acelea sunt proprii, trebuie analizat momentul dobândirii și natura juridică, pentru a stabili dacă sunt bunuri comune cu soția sau nu. Dacă puteți identifica toți moștenitorii și ajungeți la o înțelegere, procedura se poate desfășura la notar. Dacă nu, se promovează o acțiune în instanță.
Multumesc doamna avocat!
Revin aici dupa o pauza, vreau sa mentionez ca unchiul meu este trecut in titlul de proprietate emis in baza Legii 18/1991 si este mentionat in titlu ca i se,, reconstituie,, suprafata de....
In aceasta situatie cum este considerat, bun propriu sau comun , acesta fiind casatorit.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 August 2025
georgeta gaman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unchi decedat ContSters51645 ContSters51645 Am un unchi care a decedat acum cateva zile. Suntem 5 nepoti si sora lui. Cine mosteneste averea? Sora decedatului primeste tot sau se imparte si nepotilor? ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)