Buna ziua!
Fosta sotie a născut un copil în timpul căsătoriei cu mine, ulterior am divorțat.
Copilul sa născut în Marea Britanie și este trecut tatăl biologic pe certificatul britanic,in România copilul nu este înregistrat,nu are certificat de naștere.
Ma contactat pentru că dorește să-i facă certificat în România dar mi-a spus că eu ar trebui sa fiu trecut ca tată deoarece eram căsătoriți când a fost conceput.
Este bine sa merg sa recunosc copilul după care sa acționam în instanță pentru al recunoaște tatăl biologic al copilul?
Care sunt procedurile având în vedere că acest copil are deja certificat britanic și este în act tatăl biologic?
Se poate merge la instanta decât cu certificatul britanic pentru a face demersurile necesare sau trebuie mai întâi să-l recunosc?
Mulțumesc!
Primul pas este transcrierea certificatului britanic in Romania, la Primăria de unde aparține sotia, astfel încât sa-i fie eliberat certificat de nastere romanesc .
In acest certificat, dvs o sa figurati automat ca tata pentru ca a fost conceput in perioada casatoriei.
Ulterior, trebuie sa va adresați instantei de judecata cu o cerere privind tagada paternității copilului iar in urma procesului o sa se anuleze paternitate copilului fata de dvs si o sa se întocmească un nou certificat de nastere în care o sa figureze tatal biologic, asa cum este si in certificatul britanic.
Contactați un avocat deoarece procedura este complexa si sunt multe acte de redactat, mai ales daca locuiți si in strainatate.