avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune strabunic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune strabunic

Buna seara, suntem 4 familii ce vin la mostenirea strabunicului. Terenurile aferente nu au toate titlul de proprietate iar notarul ne-a spus ca fara titlurile de proprietate nu se poate deschide succesiunea. Practic eu ar trebui sa suport costurile cadastrului si intabularii pentru a deschide succesiunea. Avand in vedere ca posibilitatea ca unele persoane din aceste 4 familii sa nu dea curs acceptarii succesiunii si exista posibilitatea sa ajungem in instanta ma puteti va rog indruma cum ar trebui sa procedez? Vreau sa ma asigur ca toti accepta succesiunea iar mai apoi sa participam in mod egal pentru a obtine cadastru si restul de documente necesare, sau ajungem in instanta si se decid urmatorii pasi. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat. Cu stima.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2025
justagirl, utilizator
Buna ziua.

„vreau sa ma asigur ca toti acceptă succesiunea”
: nu aveti cum sa va asigurati de acest lucru, decat luând personal legatura cu fiecare dintre acestia si, eventual le solicitati in scris, daca accepta sau nu succesiunea.

Dar, acum intervine si un alt aspect: succesiunea se accepta (expres sau tacit) în termen de un an de la data decesului defunctului, sub sancțiunea decăderii.
Avand in vedere ca vorbiti de o succesiune de pe urma strabunicului, mi-e greu sa cred ca acesta este decedat de 1 an.
Sfatul meu este sa mergeti la un avocat cu actele ce le detineti, deoarece, înainte de a merge la notar, doar avocatul poate identifica care este modalitatea de obtinere a actelor ce sunt lipsă.
Teoretic, notarul, văzând că nu aveți toate actele necesare, ar fi trebuit să vă îndrume către un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot decedat, mostenire parinti camf17 camf17 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri in rezolvarea urmatoarei situatii: Sotul meu a decedat in 2005, avem 2 copii majori, in 2012 si respectiv ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 100 de ani? adina mantas adina mantas Se mai poate deschide succesiunea dupa 100 de ani? Strabunicul meu avea niste terenuri, foarte valoroase. Nu stiu din ce cauza nu s-a facut succesiunea, de ce ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii ContSters78406 ContSters78406 Am o intrebare:declaratia de acceptare a succesiunii care se face in termen de 6 luni de la decesul unei persoane la un notar public trebuie sa fie insotita si ... (vezi toată discuția)