avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare limita de virsta cu reducere grupa a II a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare limita de virsta cu reducere grupa a II a de munca cind s-a beneficiat de reducerea corespunzatoare anilor lucrati in grupa.

ce stagiu de cotizare se foloseste la calculul punctajului mediu anual:
a





















a)cel in functie de data nasterii
b)cel in functie de perioada de pensionare
cu stima!











Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:33, 17 Februarie 2010
1. Pentru a putea beneficia de pensie, o persoana trebuie sa indeplineasca doua cerinte:
- varsta standard de pensionare. Aceasta se stabileste in functie de data nasterii, conform Anexei 9 din Normele de aplicare a legii 19/2000, aprobate prin Ordinul 340/2001.
- stagiul de cotizare (complet sau minim). Acesta este stabilit tot prin Anexa 9, amintita mai sus.

2. Din varsta standard si din stagiul complet de cotizare se fac reducerile stabilite de lege.

3. Daca dati toate datele necesare (data nasterii, anii de cotizare - din care lucrati in grupe de munca) va spunem noi cand va puteti pensiona, asa cum se face aceasta la orice Casa de Pensii.
Depinde! In general, punctajul mediu anual se calculeaza in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 (deci in functie de data nasterii).
In cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca si ale caror drepturi de pensie se deschid conform art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, stagiul complet va fi cel din anexa 3 a Legii nr. 19/2000 (varianta b).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza varsta de pensionare? Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza varsta de pensionare, ma refer la tebelul din lege de unde tregem concluzia ca la ora actuala femeile pot ... (vezi toată discuția)
Punctaj suplimentar - grupa 2 de munca virgula virgula e adevarat ca s ar da niste bani ptr cei ce au muncit si au avut grupa 2 de munca ce cum cand si unde? daca stie cineva (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionare grupa i munca bramatur bramatur Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa clarific o problema controversata in ultimul timp: Sunt nascuta in 8 octombrie 1956, am stagiul complet de cotizare de ... (vezi toată discuția)