Bună ziua,
Se dă următoarea situație: tatăl meu m a ajutat cu ridicarea unei case, având un aport financiar de aprox 40.000 euro și fără nicio pretenție, a fost de bună voie și nesilit de nimeni (eu nu l-am rugat, el s-a oferit). El este căsătorit. Acum divorțează, iar soția lui cere la partaj despăgubiri pentru banii pe care tata mi i-a oferit cadou pentru ridicarea casei. Din câte știu, din materia obligațiilor, eu aș fi obligată să i restitui tatei cheltuielile utile, însă tata, cu care am avut înțelegerea nu mi cere asta, ci soția lui. Ce obligații am față de ea în acest moment? Eu sunt cea care are obligații sau tata care mi a oferit banii? Mulțumesc
Dumneavoastra nu eveti nicio obligatie de restituire a banilor primiti nici fata de sotia tatalui, nici fata de tata. Faptul ca tatal va sprijinit financiar este o chestiune care va putea afecta impartirea bunurilor comune ale sotilor.
ibn
Utilizator 6din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Din cate stiu eu omul cat e viu poate cheltui pe orice fara sa dea socoteala. Inca actuala sotie a tatalui poate sa vrea si luna de pe cer, numai ca ar trebui sa aduca dovezi in fata instantei, ca i se cuvine. Pana una lata lasati-o sa ceara ce doreste, nu aveti nici un fel de obligatie materiala sau morala fata de ea pentru ca nu va e mama. Succes!
Ea poate cere ca dovada de "banii casatoriei" acesti 40mii euro. Casatoria inseamna "a lor", deci nu puteti spune "banii lui tata" ca legal nu exista banii lui tata decat daca tata i-a mostenit la randul sau.
Totusi, asta nu inseamna ca sotia are drept asupra casei pe care o aveti, ci inseamna ca ea poate cere compensare de la el, la partaj de partea ei de 20mii data la casa, indiferent de unde vin banii (salariul lui sau banii ambilor)
Repet, casatoria inseamna: al nostru, al meu si al tau nu mai exista decat daca e mostenire sau firma SRL (ca altele se pot ataca)
Eu vorbesc din practica, nu sunt consilier juridic sau avocat de divort. Dar am trecut prin divort.
Cei 40 de mii de euro sunt bun comun, dacă tatăl dumneavoastră era căsătorit în perioada când au fost economisiți. Fiind bun comun cota prezumtivă este 50% pentru fiecare, dar poate suferi ajustări.
Pentru dumneavoastră, acest ajutor are valoarea unei donații. Nu aveți obligația să restituiți banii soției tatălui, ținând cont de modul în care i-ați primit probabil nici măcar nu aveți un contract.
În raporturile dintre tatăl dumneavoastră și soția lui interesează dacă soția a știut, a fost de acord, când au fost economisiți banii, din ce surse și încă multe alte aspecte pe care dumnealor le vor discuta și dovedi în procesul de partaj în care doar ei vor fi părți.