avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna Ziua. Persoana care a avut obligatia de a reveni ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna Ziua. Persoana care a avut obligatia de a reveni la numele ...

Buna Ziua. Persoana care a avut obligatia de a reveni la numele de nastere, ca urmare a divortului decis de Instanta judecatoreasca din februarie a.c. si care pana la aceasta data, (fiind plecata in strainatate) nu a dat curs acestei decizii.... Ce masuri sau sanctiuni risca ? Ce poate sa initieze fostul partener, avand in vedere ca acesta a solicitat (si s-a admis) ca in urma divortului, fosta partenera sa revina la numele dinaintea casatoriei. Multumim
art 287 e raspunsul politiei romane!. multumesc
Dacă vreți să pierdeți ineficient timpul pe la poliție, e alegerea dumneavoastră.
O amendă contravențională n-o poate determina să-și schimbe numele și buletinu.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2025
Dapix, utilizator
La întoarcerea în țară, persoana se va prezenta pentru preschimbarea actului de identitate cu motiv schimbare de nume in urma divorțului, prezentând hotărârea. Sau când acesta va expira. Nu va fi sancționată, dar este obligată să revină la numele anterior, iar soțul poate doar anunța evidența persoanei. De ce să amâni revenirea la numele de fată dacă ai divorțat și omul nu a fost de acord să păstrezi numele lui, asta nu înțeleg.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
probabil femeia isi va schimba cartea de identitate cand se va intoarce in tara! poate nu are concediu suficient de lung ca sa faca asta cand vrea domnul fost sot. cw nu inteleg eu este de ce dupa divort “domnul”
mai este interesat de ceeea ce face fosta lui sotie cu actele ei de identitate. pare foarte dubios sa mergi sa faci plamgere la politie pentru asa ceva, dar ma rog; fiecare cu ideile lui! in alta ordine de idei, doamna nu risca mare lucru. o amenda de 50 de lei…
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa va explic eu de ce un domn care nu este de acord ca fosta sotie sa ii mai poarte numele dupa divorț, este inca interesat ce face ea cu actul ei propriu de identitate.
Daca doamna, sa presupunem, face o prostie, contraventie, infractiune, ajunge la politie, in arest sau nu, ori accident si ajunge la spital, etc. si este nevoie de a se contacta/anunta un apartinator, doamna figureaza cu numele X si casatorita cu domnul X. Va fi sunat domnul X pentru toate si poate nu vrea sa fie deranjat. E doar un exemplu. Iar doamna este obligata sa isi schimbe numele, ce interes mai are sa il pastreze pe al lui? Lipsă timp, lipsă concediu sunt valabile doar când nu vrei să îți schimbi numele. Dacă vrei, poți! Și eviți și circul, mai ales dacă sunt și copii implicați.
Nu e de penal, amenda e mică dar nu se aplică, e doar chestiune de bun simț și de orgoliu, în opinia mea. Eu l-aș fi schimbat la ieșirea de la instanță, că nu o fi numele vreunei case regale.

cris0811 a scris:

probabil femeia isi va schimba cartea de identitate cand se va intoarce in tara! poate nu are concediu suficient de lung ca sa faca asta cand vrea domnul fost sot. cw nu inteleg eu este de ce dupa divort “domnul”
mai este interesat de ceeea ce face fosta lui sotie cu actele ei de identitate. pare foarte dubios sa mergi sa faci plamgere la politie pentru asa ceva, dar ma rog; fiecare cu ideile lui! in alta ordine de idei, doamna nu risca mare lucru. o amenda de 50 de lei…

Alte discuții în legătură

Divort si casatorie roccomato roccomato Buna la tuturor,a-si vrea sa va intreb si eu ceva :sunt despartita de 4 ani de fostu sot dar abea acum am avut divortu.Acum locuiesc in Marea Britanie si a-si ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie a sotului meu refuza sa-si schimbe numele ContSters256287 ContSters256287 Buna ziua. Sotul meu actual a fost casatorit pana in 2011, apoi a divortat. Pe actul de divort scrie clar ca sotia revine la numele anterior. In schimb ea ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume alinutzaalialfonso alinutzaalialfonso in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot ... (vezi toată discuția)